STT siūlo mažinti advokatų turimą „prezidentinį" imunitetą

Siūloma švelninti operatyvinių tyrimų apribojimus advokatams leidžiant tikrinti advokatų turimus dokumentus bei kitus duomenis.

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) siūlo leisti apžiūrėti, tikrinti ar paimti advokato dokumentus, kuriuose yra jo veiklos duomenų, taip pat tikrinti pašto siuntas, klausytis telefoninių pokalbių, kontroliuoti kitą telekomunikacijų tinklais perduodamą informaciją, kai yra atliekamas operatyvinis tyrimas, turint duomenų, kad advokatas rengia, daro ar padarė nusikaltimą.

Šiuo metu toks leidimas yra taikomas tik su advokatui pareikštais įtarimais ar kaltinimais, rašoma Advokatūros įstatymo pakeitimo aiškinamajame rašte.

Pasak STT, toks imunitetas, kurį šiuo metu turi advokatai prilygsta tik šalies prezidento, jis nebūdingas nei teisėjams, nei notarams ar valdžios atstovams.

Todėl tokie operatyvinio tyrimo apribojimai, STT manymu, susiję su advokato statuso turėjimu, o ne būtinybe užtikrinti veiklos garantijas.

Aiškinamajame rašte tvirtinama, kad advokatų turimas imunitetas neatitinka Konstitucijoje įtvirtinto lygiateisiškumo principo, draudžiančio teikti su asmens statusu ar kitomis reikšmingomis aplinkybėmis nepagrįstas privilegijas.

Tikimasi, kad priėmus įstatymo pakeitimus padidės kovos su korupcija veiksmingumas.

Leidimas tikrinti advokatų turimus duomenis būtų taikomas tik su operatyviniu tyrimu susijusiems veiksmams ir dokumentams.


Šiame straipsnyje: advokataiimunitetas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių