STT pradėjo tyrimą dėl 40 mln. eurų kainavusios e. sveikatos sistemos

  • Teksto dydis:

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo piktnaudžiavimo, gavusi Seimo Antikorupcijos komisijos atlikto tyrimo apie Lietuvos elektroninės sveikatos sistemos kūrimo aplinkybes išvadą.

Ikiteisminis tyrimas pradėtas, siekiant išanalizuoti ir įvertinti aplinkybių visumą bei nustatyti, ar buvo padaryta korupcinio pobūdžio nusikalstamų veikų, kuriant Lietuvos elektroninės sveikatos sistemą, pranešė STT.

Ikiteisminį tyrimą kontroliuoja Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyrius.

Tyrimą atlikusi Seimo komisija konstatavo, kad valstybei galėjo būti padaryta rimtos žalos. Išvadose teigiama, kad visi trys 2000-aisiais sumanytos sistemos projekto etapai įgyvendinti netinkamai – sistema iki šiol neveikia, kaip planuota, neteikia kokybiškų paslaugų. Nepaisant to, jai išleista apie 40 mln. eurų, todėl valstybė patyrė žalos.

Anot komisijos, už e. sveikatos sistemos diegimą atsakingi buvę Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) darbuotojai „pareigas vykdė netinkamai ir aplaidžiai“, o daugelis jų išėję iš ministerijos dirbo būtent su e. sistemos kūrimu ir diegimu susijusiose įmonėse.

Europos Sąjungos remiamas projektas įgyvendinamas nuo 2005 metų, investicijos į jį siekė 40 mln. eurų, iš jų 30,8 mln. eurų – ES parama.

Šiuo metu vyksta ketvirtasis projekto, turinčio sumažinti vizitų pas medikus skaičių, etapas, jam reikės dar per 28 mln. eurų.

STT pažymi, kad įstaigos korupcijos prevencijos specialistai yra ne kartą atkreipę atsakingų institucijų dėmesį dėl tinkamai neįgyvendinto elektroninės sveikatos projekto. Tarp korupcijos rizikos veiksnių sveikatos apsaugos sistemoje nurodytas ir nepakankamai išplėtotas informacinių technologijų panaudojimas, nesukurtos reikalingos informacinių technologijų sąsajos tarp atskirų įstaigų, kurios padėtų sėkmingai šį projektą įgyvendinti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
"Pamirškim kas buvo, svarbiau pinigus skirkit e'balsavimo sistemai sukurt".

chi chi

chi chi portretas
šis tyrimas juda vėžlio(kuris greit ir nustips..kaip visada..), žingsniu.Čia ne Karbauskio pražiopsotas popiergalis apie dovanotą žemę savo sūnui, kur pakilo net PROKURORŲ VIEŠO INTERESO GYNIMO SKYRIUS(!!!).Čia ką-tik kažkoki 40 susitraukusių milijonu Eu iš suvargusios Lietuvos Tautos kišenės:DDD)

Kęstas

Kęstas portretas
Kodėl tiek vagiliaujama? "Tocquevillis pirmasis suvokė, kad liberaliai-demokratinė-kapitalistinė matrica, kurioje mes visi gyvename, priklauso nuo to kas buvo iki liberalizmo, šios mūsų matricos gyvybingumas, tvarumas ir padorumas priklauso nuo iki liberalaus laikotarpio egzistavusių jėgų ir įpročių, nuo paveldėtų, o ne pasirinktų, įsipareigojimų ir ištikimybių: genties ir šeimos bendruomenių, moralizmo ir metafizinių bei religijos horizontų, filosofijos ir meno aristokratijos.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių