STT: Lietuvoje yra didelis atotrūkis tarp įsivaizduojamos ir realios korupcijos

  • Teksto dydis:

Lietuvoje yra didelis atotrūkis tarp įsivaizduojamos ir realios korupcijos, sako Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) direktorius Saulius Urbanavičius.

"Yra rūpestis didelis, kad korupcijos paplitimas Lietuvoje, žmonių nuomone, yra labai didelis, ir didžiausias Europos Sąjungoje, bet nustebino atotrūkis suvokiamos korupcijos ir realios padėties. Jei pažiūrėtume kitą skaičių, kuris pozityvesnis, kiek žmonės turi asmeninės padėties, kiek juos asmeniniam gyvenime paveikia korupcija, Lietuva yra arčiau ES vidurkio", - žurnalistams antradienį Seime sakė S.Urbanavičius.

Pasak jo, siekiant gerinti padėtį didesnį dėmesį reikėtų skirti korupcijos prevencijai, ir "kitų institucijų indėlis tikrai turėtų būti didesnis". Klausiamas, kokių institucijų, STT vadovas pažymėjo, jog visų, tuo pačiu pabrėždamas, kad jo vadovaujama tarnyba koordinuoja pačią kovą su korupcija.

Seime antradienį surengta diskusija dėl vasario pradžioje pristatyto tyrimo apie padėtį dėl korupcijos Europos Sąjungoje. Eurobarometro tyrimas rodo, jog 95 proc. Lietuvos gyventojų mano, kad šalyje korupcija yra plačiai paplitusi.

Tai buvo vienas didžiausių rodiklių tarp visų Europos Sąjungos (ES) šalių. Daugiau taip manančių gyventojų buvo tik Graikijoje (99 proc.) ir Italijoje (97 proc.), tokie patys rezultatai kaip Lietuvoje užfiksuoti Ispanijoje ir Čekijoje. Visoje Europos Sąjungoje taip manė 76 proc. gyventojų.

Apklausos duomenimis, 29 proc. Lietuvos gyventojų - daugiausiai visoje ES - teigė, kad per pastaruosius metus jų buvo prašyta ar tikėtasi, kad jie duos kyšį už paslaugas. Latvijoje šis rodiklis buvo 6 proc., Estijoje - 4 proc., visoje ES - taip pat 4 procentai.

17 proc. apklaustųjų Lietuvos gyventojų mano, kad Vyriausybės pastangos kovoje su korupcija yra veiksmingos. Estijoje taip pasisakė 30 proc. apklaustųjų, Latvijoje - 14 procentų. Visoje ES šis rodiklis siekia 23 procentus.

Tyrimo duomenis išplatinusi Europos Komisija (EK) Lietuvai siūlo teikti pirmenybę stambesnių bylų tyrimui, taip pat ragina sukurti prevencijos priemones korupcijai viešojo pirkimo srityse nustatyti, sutelkiant dėmesį į vietos lygmenį ir sveikatos priežiūros sektorių.

Komisija taip pat siūlo Lietuvai tobulinti išrinktų ar paskirtų pareigūnų interesų konfliktų deklaracijų priežiūrą. Politinių partijų finansavimo skaidrumas taip pat reikalauja didesnės priežiūros, tvirtina EK.

Tyrimo metu praėjusių metų vasario- kovo mėnesiais buvo apklausta 27,8 tūkst. ES piliečių bei 7,8 tūkst. žmonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pilietis

pilietis portretas
"Tyrimo metu praėjusių metų vasario- kovo mėnesiais buvo apklausta 27,8 tūkst. ES piliečių bei 7,8 tūkst. žmonių." Tai naujiena-ES piliečiai pasirodo ne žmonės

HBH

HBH portretas
Gera pavyzdi turime ir vakariau, daug vakariau...

premjerass

premjerass portretas
korupcija-tai ir yra lietuva!ne marijos zeme ir ne kulturos , o europos korupcijos sostine ...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių