S.Tamkevičius: mokyklose neturėtų būti privalomų tikybos pamokų

Lietuvos katalikų bažnyčia nepritaria, kad šalies mokyklose būtų įvestas privalomas tikybos mokymas, teigia Lietuvos Vyskupų Konferencijos pirmininkas, Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius.

Tokią nuomonę dvasininkas išsakė komentuodamas valdančiosios Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) atstovų Seime siūlymus tikybos pradinio ir pagrindinio ugdymo įstaigose mokyti privalomai.

„Toks politikų žingsnis sukelia visiškai nereikalingą įtampą ir pasipiktinimo bangą visuomenėje, neva Bažnyčia siekia prievartinės akcijos. Norėdami išsklaidyti šias abejones, reiškiame nepritarimą ir neigiamą nuomonę tokiems siūlymams. Šie politikų raginimai nėra ir nebuvo derinami su Katalikų Bažnyčios vadovybe“, - pranešime teigia S.Tamkevičius.

„Suprantame, kad privalomos tikybos pamokos turėtų būti tik katalikiškose mokymo įstaigose, bet ne valstybinėse mokymo įstaigose“, - sako Kauno arkivyskupas.

Pasak S.Tamkevičiaus, šiuo metu galiojanti tvarka, kai moksleiviai gali rinktis tikybos arba etikos pamokas, „pilnai įgyvendina galimybę visiems norintiems pasirinkti savo konfesijos tikybos arba etikos pamokas, tuo pačiu nepažeisdama niekieno laisvės apsispręsti dėl savo dorinio ir religinio ugdymo“.

Seimo posėdžių sekretoriate visi LLRA frakcijos nariai įregistravo Švietimo įstatymo pataisą, kad „tikybos dalykas yra privalomas pradinio ir pagrindinio ugdymo programas vykdančiose mokyklose“.

Teisė rinktis vieną iš privalomojo dorinio ugdymo dalykų - tradicinės religinės bendruomenės ar bendrijos tikybą arba etiką - būtų galima tik nuo 14 metų. Šiuo metu moksleiviams iki 14 metų dorinio ugdymo dalyką - tikybą arba etiką - parenka tėvai, o nuo 14 metų jie renkasi patys.

Lietuvos Konstitucija teigia, kad „minties, tikėjimo ir sąžinės laisvė yra nevaržoma“, o „valstybinės ir savivaldybių mokymo ir auklėjimo įstaigos yra pasaulietinės“.

„Niekas negali kito asmens versti nei būti verčiamas pasirinkti ar išpažinti kurią nors religiją arba tikėjimą“, - skelbia 26 Konstitucijos straipsnis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

marrijano

marrijano portretas
BRAVO

info

info portretas
krikščionybė LIETUVOJE okupacinė

nepolitikas

nepolitikas portretas
gerbiu vyskupą už aiškią konstitucinę nuostatą
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių