Staiga susirgusio V.Gapšio liga teismui kelia abejonių

Vilniaus apygardos teismui penktadienį nepavyko tęsti liudytojų apklausos Darbo partijos (DP) vadinamosios ,,juodosios buhalterijos" byloje.

Paaiškėjo, kad į posėdį dėl ligos neatvyko kaltinamasis Vytautas Gapšys. Teismui buvo pateikta medicinos įstaigos pažyma, kad kaltinamasis susirgo.

Bylos nagrinėjimui pirmininkaujanti teisėja Daiva Pranytė - Zalieckienė pareiškė, kad kaltinamojo liga kelia abejones.

,,Vakar visi matėme, kaip V.Gapšys dalyvavo Seimo posėdyje, komentavo prezidentės kalbą. Teismas kreipsis į medicinos įstaigą, kad ji paaiškintų, kokia liga sirgo ir ar tai tikrai trukdė jam atvykti posėdį", - sakė teisėja, pridurdama, kad priversta byloje daryti pertrauką, nes įstatymas imperatyviai reikalauja, kad nagrinėti  bylos be kaltinamojo negalima.

Teismas į posėdį penktadienį kvietė dešimt liudytojų. Liudyti atvyko ne visi kviestieji. Teismas bylos nagrinėjimą ketino tęsti ir pirmadienį, tačiau medikų išduotoje pažymoje rašoma, kad V.Gapšys nedarbingas iki birželio 12 dienos.

Esant tokiai situacijai, byloje paskelbta savaitės trukmės pertrauka - tai yra iki birželio 15 dienos, kito penktadienio.

Bylos kaltinamasis DP lyderis Viktoras Uspaskichas žurnalistams sakė, kad vėlų ketvirtadienio vakarą jam paskambino V.Gapšys ir pranešė, kad jis ligoninėje, jam kažkas nutiko.

,,Ar bacila, ar kas. Temperatūra. Byla vyksta septinti metai, žmogus pirmą kartą susirgo", - teigė V.Uspaskichas. Žurnalistų paklaustas, ar jam neatrodo keista, kad V.Gapšys ketvirtadienį atrodė sveikas ir aktyviai dalyvavo politiniame gyvenime ir staiga susirgo, kaltinamasis atsakė, kad V.Gapšys Seime buvo gal jau sergantis.

BNS penktadienį susisiekti su V.Gapšiu telefonu nepavyko.Valstybės kaltintojas Generalinės prokuratūros prokuroras Saulius Verseckas žurnalistams teigė, kad pateikta pažyma taip pat abejoja.

,,Teismui pateikta pažyma, kurioje nurodoma, kad Vytautas Gapšys nuo vakar dienos, kiek suprantu, smarkiai serga ir negali atvykti į teismo posėdį. Tačiau vakar jis aktyviai dalyvavo Lietuvos politiniame gyvenime, Seime komentavo prezidentės pasisakymą. Ta būklė nepanaši, dėl kurios jis negalėtų atvykti į posėdį. Tai kelia abejonių, ar gydymo įstaiga pagrįstai išdavė tokią pažymą, nurodydama, kad jis tikrai negali atvykti į teismo posėdį", - sakė prokuroras S.Verseckas.

Jo teigimu, suprantama, kad žmogus gali susirgti ir dėl ligos neatvykti į teismo posėdį, tačiau kai tai kai kuriose bylose vyksta masiškai ir kaltinamųjų ligos yra pagrindinė priežastis, dėl kurių tęsiasi bylos, „tai kelia tam tikrų minčių“.

Pasak S.Versecko, patikrinti, ar iš tikrųjų žmogus sirgo, gali būti sudėtinga, nes kol atvyks tikrintojas, žmogus gali būti pasveikęs.

,,Tai yra gydymo įstaigų sąžiningumo reikalas, kaip ir bet kuriame darbe", - mano prokuroras.

Tuo tarpu kita kaltinamoji Marina Liutkevičienė pateikė prašymą dėl kardomosios priemonės - rašytinio pasižadėjimo neišvykti panaikinimo. Moteris nori vykti į Baltarusiją slaugyti savo sergančių tėvų.

Pagal skirtos kardomosios priemonės sąlygas, M.Liutkevičienė be jos bylą nagrinėjančio teismo žinios negali išvykti iš Lietuvos.

Teismas nutartį skelbs birželio 15 dieną. Kol nevyks bylos nagrinėjimas, prokuratūra neprieštarauja, kad M.Liutkevičienė išvyktų, tačiau mano, kad kardomoji priemonė neturi būti panaikinta visam laikui. Moteris tikina, kad laikysis teismo įpareigojimų.Teismas posėdžius DP byloje buvo paskyręs iki birželio 18 dienos. Toliau posėdžiai tikriausiai nevyks dėl proceso dalyvių atostogų.

Toliau posėdžiai turėtų vykti rugsėjį.DP byla teisme yra ketveri metai, tačiau tik pernai gruodį pavyko pradėti nagrinėti iš esmės ir apklausti pirmuosius liudytojus.

Teismui tik pernai pavyko paskelbti kaltinamąjį aktą ir sužinoti kaltinamųjų poziciją dėl pateiktų kaltinimų. Bylos posėdžiai nuolat buvo atidedami dėl kaltinamųjų sveikatos, gynėjų nedalyvavimo, jų keitimosi ir kitų priežasčių.Dabar byloje apklausta daugiau nei pusšimtis liudytojų, iš 320.

Jau baigta pagrindinės bylos liudytojos Nijolės Steponavičiūtės apklausa. Su teisėsauga bendradarbiaujanti valstybės saugoma liudytoja duoda kaltinamiesiems nepalankius parodymus - jos teigimu iš DP ,,juodosios buhalterijos" piniginių lėšų buvo finansuojami renginiai, koncertai, darbo užmokestis partijos nariams, skiriamos išmokos maždaug 60-čiai partijos skyrių.

Generalinė prokuratūra V.Uspaskichą kaltina, kad jis 2004-ųjų pavasarį pavedė kitai bylos kaltinamajai Vitalijai Vonžutaitei vesti teisės aktus pažeidžiančią buhalteriją. Anot kaltintojo, politikas 2004-2006 metais kontroliavo sistemingai vykdytą neoficialių lėšų apskaitą bei ja užsiėmusius asmenis. Valstybinis kaltintojas taip pat paskelbė, kad nuo 2005-ųjų pradžios V. Vonžutaitė pavedė N.Steponavičiūtei nefiksuoti dokumentuose partijos lėšų formavimo.

Prokuratūros teigimu, DP vadovas per V.Vonžutaitę vadovavo dar vienai kaltinamajai M.Liutkevičienei, kuri būdama atskaitinga už buhalterini išlaidų teisingumą, žinodama, kad yra nefiksuotų lėšų, apgaulingai tvarkė buhalterinę apskaitą, oficialiai nefiksuodavo atlyginimų mokėjimų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Brač

Brač portretas
Svarščiko berniukas ,,durniuką" įjungė. Už tokius simuliavimus būtina bausti ir bauda, ir paromis. Lai pasėdi kokį 30 parų su bomžais, arba 60 dienų, lai pašluoja gatves berniukas, praeitų noras mulkinti kitus ;(

GYDYTOJAI GERIAU ZINO

GYDYTOJAI GERIAU ZINO portretas
TAI GAL ZMOGUS IRGI SERGA BAISIA LIGA KUR KAS ANTRAS MIRSTA,GAL UZSIKRETE NUO BABILIAUS,NEPULKIT SMERKTI...

Aiškikai

Aiškikai portretas
tempia gumą,kad sueitų senaties terminas.O gal "darbas partija"bylą perduoti Garliavos patvoriniams?Jie greitai nuteistų,nes jie tą moka.
VISI KOMENTARAI 29

Galerijos

Daugiau straipsnių