S.Skvernelis: priėmus naują įstatymą policija dirbtų geriau

Policijos generalinis komisaras Saulius Skvernelis teigia, kad priėmus naują Policijos veiklos įstatymą, numatantį griežtesnius reikalavimus ir didesnius atlyginimus policininkams, visuomenė gautų geresnes policijos paslaugas.

„Pareigūnui pasikeis tas dalykas, kad pareigūnas pamatys, jog jo darbo vieta yra prestižinė, kad institucija - policija - rūpinasis šituo pareigūnu, ir jis tikrai turi būti atsakingas už pačios institucijos veiklą, jos darbo rezultatus. Tą pajaus pirmiausia visuomenė, gaudama geresnę paslaugą“, - pirmadienį Vyriausybėje žurnalistams sakė S.Skvenelis.

Jo teigimu, numatomai policijos reformai kitąmet iš biudžeto reikėtų 37 mln. litų didesnio finansavimo nei šiemet.

Generalinis komisaras priminė, kad policijos finansavimas šiemet mažėjo 4 proc. - 26 mln. litų, dar 12 mln. litų guli įšaldyti „Snore“, o 6 mln. litų pajamų policija negavo dėl nebevykdomų komercinių funkcijų.„Kai tokia situacija nepriklausomai nuo mūsų įvyko, mes iš tikrųjų per savo struktūrinius pertvarkymus 21 mln. taupome, bet norint pakelti atlyginimų dalį - kalbama apie 30 proc. - mums papildomai reikalingi 37 mln. litų“, - aiškino S.Skvernelis.

Seimo valdybos sudarytos darbo grupės, kuriai vadovavo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Stasys Šedbaras, parengtu projektu, be kita ko, reformuojama policininkų darbo užmokesčio sistema.

Policijos pareigūno darbo užmokestis apims pareiginę algą ir kitas išmokas, tiesiogiai mokamas už jo tarnybą.Kaip teigiama įstatymo projekto aiškinamajame rašte, atsižvelgiant į tai, kuri kategorija pareigūnams būtų suteikta, daugeliui pareigūnų darbo užmokestis padidėtų, tačiau įstaigoms lėšų poreikis nedidėtų, joms darbo užmokesčiui būtų skiriami tokie pat biudžeto asignavimai.

Teigiama, kad tokiu atveju įstaigos turės mažinti darbuotojų skaičių.Pasak generalinio komisaro, policijos pareigūnams naujasis įstatymas kelia griežtesnius reikalavimus.

„Yra numatyta atskira atrankos, patikimumo sistema, galimybė nutraukti darbo santykius neišlaikius lojalumo patikrinimo testo. Kalbant apie tą dalį, kas susiję su mūsų pareigūnų patikimumu, atsparumu korupcijai, darbo drausmės laikymusi, irgi ta dalis yra, manau, tinkamai sureglamentuota (...). Iš tikrųjų reikalavimai ir sąlygos būsimiems pareigūnams ir dirbantiems pareigūnams labai griežtėja, bet lygiagrečiai turi būti atsvara su tam tikrų socialinių garantijų paketu“, - dėstė S.Skvernelis.

Generalinis komisaras aiškino, kad 95 proc. ikiteisminių tyrimų atliekanti policija šiuo metu yra nepatraukli darbovietė, nes, anot jo, už darbą ir atsakomybę nėra tinkamai atlyginama.„Policijoje yra 13 tūkst. darbuotojų, iš jų beveik 10 tūkst. statutinių. Tai yra didžiausia institucija šalyje kalbant apie bet kokią kitokią statutinę (instituciją - BNS) arba visą VRM kartu sudėjus. (Policija - BNS) atlieka 95 proc. ikiteisminių tyrimų, (...) per 200 fukcijų atliekame - nė viena įstaiga to neatlieka“, - pasakojo jis.

S.Skvernelio duomenimis, pernai policiją dėl įvairių priežasčių paliko 1 tūkst. pareigūnų.„Šiandien, kai yra vienoda apmokėjimo sistema, labai sėkmingai jau 12 metų policija yra tapusi kitų institucijų kadrų kalve. Iš mūsų srautais bėga dėl to, kad ten yra visiškai kitoks darbo krūvis, visiškai kitokia atsakomybė“, - teigė jis.

S.Šedbaras pirmadienį Vyriausybėje žurnalistams savo ruožtu aiškino, kad numatoma gerinti ir kitų vidaus tarnybos pareigūnų darbo sąlygas.

„Mano iniciatyva yra Seimo valdybos sudaryta kita darbo grupė, kuri sės šią ar kitą savaitę prie likusių tarnybų, prie Vidaus tarnybos statuto pataisų. Labai panašios nuostatos turi atsidurti ir ten“, - sakė jis.„Labai šaunu, kad Policijos (veiklos - BNS) įstatymas bus svarstomas ir, tikiuosi, priimtas artimiausiu laiku, tačiau būtina tą sąsają padaryti ir su kitomis tarnybomis“, - antrino vidaus reikalų ministras A.Melianas.

Projekte numatoma atsisakyti policijos pareigūnų atestacijų ir jų profesionalumo vertinimo, tačiau nustatomas kasmetinis pareigūnų tarnybinės veiklos vertinimas, susijęs su pareigūno karjera ir darbo užmokesčiu. Be to, ketinama įtvirtinti, kad būtina sąlyga policijos pareigūno statusui įgyti yra priesaika Lietuvos valstybei.Įstatymu tikslinant pareigūnų teises, išplečiama patekimo į privačias patalpas teisės sąvoka.„Šiuo metu policija dažnai yra bejėgė, kai reikia tramdyti teisės pažeidėjus, drumsčiančius rimtį naktį“, - sako pataisų rengėjai.

Įtvirtinamos ir papildomos policijos pareigūno teisės rizikos asmenų atžvilgiu. Numatyta galimybė taikyti daugiau kontrolės būdų – teisė lankytis, įeiti į tokio asmens būstą, pristatyti tokį asmenį į policijos įstaigą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jo

Jo portretas
Rusai taip pat padarė policiją prestižinę, netgi su atestacija. Bet dirba taip pat kaip sovietiko. Daugiau nėra ką sakyti, jeigu blogai dirba - blogi įstatymai.

skverneliui

skverneliui portretas
nereikia visuomenei ,na nereikia tokiu paslaugu ,kai i taikiai susirinkusius zmones saudoma guminem kulkom ,kai vaikai arestuojami neaisku uz ka ,kai grobiama mergaite o globejai lauzomos rankos .kada policininkai girti vazineja gatvem ir smurtauja namuose .spyga jum taukuota ne pinigu.

HK

HK portretas
2-as komentaras į dešimtuką.
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių