S.Šedbaras sunkiai įsivaizduoja tolesnį A.Valantino darbą

Generalinis prokuroras Algimantas Valantinas nesugebėjo tinkamai organizuoti savo vadovaujamos institucijos darbo, netinkamai vykdė savo pareigas.

Taip nusprendė Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas (TTK), penktadienį nagrinėjęs, kaip prokuratūroje tiriama vadinamoji Kauno pedofilijos byla.

Komitete nuspręsta pritarti valdančiojo Liberalų sąjūdžio frakcijos nario Eriko Tamašausko pasiūlymui į kitą savaitę Seime svarstomą nutarimą įrašyti nuostatą, kad „generalinis prokuroras bei jo pavaduotojai nesugebėjo tinkamai organizuoti jų vadovaujamų institucijų darbo bei netinkamai vykdė teisės aktuose jiems numatytas pareigas“.

Galutinai dėl tokio pasiūlymo dar turės balsuoti visas Seimas ateinantį antradienį.

Toks pasiūlymas įrašomas į nutarimą, kuriuo patvirtinamos TTK atlikto tyrimo dėl aplinkybių, susijusių su Drąsiaus Kedžio skundų dėl jo mažametės dukters galimo tvirkinimo tyrimo, išvadas.

Komitetas taip pat siūlo Seimui į tą patį nutarimą įrašyti, kad „Generalinė, Kauno miesto apylinkės ir Kauno apygardos prokuratūros netinkamai atliko teisės aktų šioms institucijoms pavestas funkcijas“.

TTK atmetė kur kas radikalesnius pasiūlymus į nutarimą įrašyti, kad Seimas reiškia nepasitikėjimą A.Valantinu ir siūlo Prezidentei Daliai Grybauskaitei jį atleisti iš pareigų. Tačiau šie pasiūlymai galės būti pateikti visam Seimui apsispręsti.

TTK pirmininkas Stasys Šedbaras sakė, kad komitete pritartais E.Tamašausko pasiūlymais „Seimas išreikštų tam tikrą savo poziciją, toliau sprendžiant generalinio prokuroro likimą“. Komiteto vadovas atkreipė dėmesį, kad dėl šio pareigūno tolimesnio darbo turi spręsti Prezidentė, ką ji ir pažadėjo padaryti dar sausį, gavusi Seimo nutarimą dėl TTK atlikto tyrimo išvadų bei įsigilinusi į vadinamosios Kauno pedofilijos bylos tyrimo eigą.

Paklaustas, ar siūlomų formuluočių priėmimas Seimo posėdyje reškia, kad parlamentarai nebepasitiki A.Valantinu, TTK vadovas sakė: „Galutinis apsisprendimas vistiek būtų Prezidentės. Bet Seimo pozicijos išsakymas, manau, būtų svarbus ir priimtinas“.

Pasiteiravus, ar jis įsivaizduoja tolimesnį A.Valantino darbą generalinio prokuroro poste, jeigu Seimas priimtų siūlomą nutarimo formuluotę, S.Šedbaras atsakė: „Sunkiai įsivaizduoju tokią galimybę“.

Penktadienį TTK posėdyje dalyvavo ir pats A.Valantinas. Jis pakartojo, kad dar sausį žadama baigti Kauno pedofilijos bylos tyrimą. Generalinis prokuroras nesutinka, kad daugiau kaip metus tiriama byla yra vilkinama. „Yra laukiama papildomų specialistų išvadų laukiama, yra daug proceso dalyvių skundų ikiteisminio tyrimo teisėjui. Vien dėl to negalėjome tęsti tam tikrų savo veiksmų“, - sakė prokuratūros vadovas.

Jis leido suprasti esąs pasirengęs dirbti savo poste iki kadencijos pabaigos 2012 metų lapkritį.

Pagal Konstituciją, generalinį prokurorą Seimo pritarimu skiria ir atleidžia Prezidentas.

S.Šedbaras penktadienį informavo, kad Seimo valdyba yra sudariusi darbo grupę, kuri turi peržiūrėti prokuratūros vietą teisinėje sistemoje. Neatmestina, kad ši grupė gali siūlyti keisti Konstituciją dėl generalinio prokuroro skyrimo ir atleidimo tvarkos, labiau į šį procesą įtraukiant Seimą ir galbūt Vyriausybę.


Šiame straipsnyje: ValantinasŠedbaras

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių