Sprendimas dėl V.Matuzo neliečiamybės gali būti ir gegužę

Seimo laikinosios komisijos pirmininkas konservatorius Stasys Šedbaras sako, jog komisija parlamentui rezoliucijos projektą dėl konservatoriaus Vito Matuzo neliečiamybės panaikinimo gali pateikti ir anksčiau numatytos datos birželio 15 dieną.

„Jeigu tik viskas eis sklandžiai, nebus papildomai klausimų, sprendimas gali būt dar gegužės mėnesį. Statutas įpareigoja išklausyt prokurorą, išklausyt asmenį, šiuo atveju, V.Matuzą. Gal kai kam iš kolegų kils papildomų klausimų“, - po komisijos posėdžio žurnalistams sakė S.Šedbaras, klausiamas, ar sprendimas nėra vilkinamas.

Antradienį į pirmąjį posėdį susirinkusi komisija kitą šaukia trečiadienį, į jį kviečiami prokuratūros atstovas bei pats V.Matuzas. Išklausyti juos sprendžiant dėl neliečiamybės atėmimo numato Seimo statutas.

S.Šedbaras taip pat žurnalistams tvirtino esantis visiškai nepriklausomas sprendžiant dėl neliečiamybės V.Matuzui, nors šis ir yra partijos kolega. Taip pat komisijos vadovas, kuris yra ir Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas, sakė, jog priešingai nei skelbta spaudoje, jam joks spaudimas nėra daromas.

„Esu visiškai nepriklausomas. Nors V.Matuzas yra partijos kolega, teisinė prigimtis išankstinės jokios nuomonės man nesuformuoja. Man spaudimo niekas tikrai nedaro, nedrįsta, ar šiaip nedaro, ar nebuvo progos“, - sakė S.Šedbaras.

Komisija parlamentui turi pateikti rezoliucijos projektą dėl generalinio prokuroro Dariaus Valio prašymo panaikinti Seimo valdančiosios konservatorių frakcijos nario V.Matuzo neliečiamybę baudžiamojoje byloje, ji įpareigota tą padaryti iki birželio 15 dienos.

Jei Seimo komisija siūlo tenkinti generalinio prokuroro prašymą, rezoliucijai priimti reikia, kad už ją balsuotų ne mažiau kaip 71 Seimo narys. Seimo narys be parlamento sutikimo negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn, suimamas, negali būti kitaip suvaržoma jo laisvė.

Generalinis prokuroras Darius Valys į Seimą prašydamas V.Matuzą leisti patraukti baudžiamojon atsakomybėn ar kitaip suvaržyti jo laisvę kreipėsi praėjusią savaitę, nes norima jam pateikti įtarimus sukčiavimu, piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi ir dokumentų klastojimu.Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko pavaduotojas V.Matuzas kaltinimus atmeta, jam metamus įtarimus vadindamas priešrinkiminiais bandymais sukompromituoti Tėvynės sąjungą-Lietuvos krikščionis demokratus. Jis taip pat tvirtina, jog parodymus, kuriais pripažįsta kaltę, įtariamieji byloje davė spaudžiami.

V.Matuzas sustabdė narystę konservatorių partijoje iki kol Seimas priims sprendimą dėl jo neliečiamybės.Prokurorai tvirtina, jog ikiteisminio tyrimo metu gauti duomenys leidžia pagrįstai manyti, kad V. Matuzas, žinodamas, jog Seimo nariui draudžiama bet kokia forma užsiimti verslu, komercija ar kitokia privačia veikla, kuria siekiama pelno, organizavo bendrovei „Panevėžio energija“ vadovaujančių ir atsakingų darbuotojų piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi, sudarant išskirtines sąlygas „ŽilVyčio kooperatinei bendrovei“ neteisėtu būdu laimėti „Panevėžio energijos“ 2010–2011 metais organizuotus keturis biokuro viešuosius pirkimus, kurių bendra vertė be PVM siekia 17 mln. 503 tūkst. 40 litų.

Taip pat įtariama, kad tuo pačiu laikotarpiu Seimo narys organizavo Panevėžio miškų urėdijos urėdo ir urėdijos viešųjų pirkimų komisijos piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi, sudarant išskirtines sąlygas žemės ūkio kooperatyvui „Dobilas“ neteisėtu būdu laimėti dar vieną - miško valymo ūkinių paslaugų - pirkimo konkursą, kurio vertė siekė 63 tūkst. 265 litus.

Anot prokuratūros, yra pakankamas pagrindas įtarti, kad V. Matuzas organizavo „ŽilVyčio kooperatinei bendrovei“ atstovaujančių asmenų veiksmus, 2011 metais apgaule gaunant Europos Sąjungos struktūrinio fondo ir Lietuvos valstybės biudžeto paramos lėšas - iš viso 680 tūkst. litų.Be to, Seimo narys įtariamas organizavęs Nacionalinės žemės tarnybos Panevėžio žemėtvarkos skyriaus vedėjos piktnaudžiavimą tarnyba, sudarant išskirtines sąlygas nesilaikant teisės aktų reikalavimų „ŽilVyčio kooperatinei bendrovei“ išsinuomoti 73 valstybinės žemės ūkio paskirties sklypus Panevėžio rajone.

Taip pat įtariama, kad dalyvaudamas Panevėžio miškų urėdijos organizuojamose profesionaliose medžioklėse, V. Matuzas piktnaudžiavo Seimo nario tarnybine padėtimi nemokėdamas už jas privalomų mokesčių bei klastojo dokumentus apie sumedžiotus žvėris ir sumokėtus mokesčius.

Generalinis prokuroras teigė, kad įtarimai šioje byloje pateikti jau 22 asmenims, pasak D.Valio, dauguma įtariamųjų, visiškai arba iš dalies, duodami parodymus pripažino savo kaltę.Įtarimai piktnaudžiavus tarnyba dėl galimai neskaidrių „Panevėžio energijos“ viešųjų pirkimų šioje byloje yra pareikšti Seimo nario žmonai Danutei Matuzienei.


Šiame straipsnyje: Vitas MatuzasSTTneliečiamybė

NAUJAUSI KOMENTARAI

konservų VAGIS

konservų VAGIS portretas
"Vertybėmis" aptekę -- įstatymo nematę -- numautų jie ir kailį katei: tokie "šventuoliški" konservai -- eilinės parazitų lervos...

bronius

bronius portretas
Sprendimą būtina priimti kuo greičiau.

vytautas

vytautas portretas
matūzas nekaltas,APLINKA IR GOBŠUMAS KALTI.TAI TINKA 98 PROCENTAI IŠRINKTŲJŲ.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių