Specialiųjų atašė išlaikymas kasmet kainuoja milijonus

Dirbti Lietuvos diplomatinėse atstovybėse užsienio valstybėse ir atstovybėse tarptautinėse organizacijose ministerijos yra delegavusios apie 100 specialiųjų atašė. Jų išlaikymas kasmet atsieina milijonus litų, rašo „Lietuvos žinios“.

Krašto apsaugos ministerijos (KAM) duomenimis, šiuo metu Lietuvos kariuomenės interesams užsienio šalyse atstovauja 11 gynybos atašė ir du pavaduotojai. Jie atstovauja šalies interesams 38 užsienio valstybėse. Du Lietuvos gynybos atašė – Estijai, Latvijai ir Suomijai bei atašė Jungtinei Karalystei ir Nyderlandams, taip pat atašė Rusijoje pavaduotojas reziduoja Vilniuje. Atstovybių išlaikymui 2011 metais buvo skirta 4,5 mln. litų.

Ūkio ministerijai (ŪM) priklauso 21 atašė pareigybė. Šiemet visiems komercijos ir specialiesiems atašė bei jų padėjėjams išlaikyti numatytas milijonas litų.

Kultūros ministerija (KM) šiuo metu yra delegavusi 11 specialiųjų atašė ir atašė padėjėją. Praėjusią savaitę Vyriausybė pritarė siūlymui Rusijos ambasadoje steigti dar vieno specialiojo atašė pareigybę. Pernai KM atašė išlaikymo išlaidos siekė daugiau kaip 2,9 mln. litų.

Susisiekimo ministerija (SM) užsienio valstybėse turi 9 specialiuosius atašė. Pernai atašė išlaikymas SM kainavo 839,1 tūkst. litų.

Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) šiuo metu turi 5 atašė ir 3 jų pavaduotojus Lietuvos nuolatinėje atstovybėje ES bei 3 atašė Italijoje, Vokietijoje ir Rusijoje. Pernai diplomatinėse atstovybėse dirbančių darbuotojų išlaikymas ŽŪM atsiėjo daugiau kaip 1,5 mln. Litų.

Energetikos ministerija (EM) į Lietuvos nuolatinę atstovybę ES Briuselyje yra delegavusi 1 energetikos atašė ir 2 atašė pavaduotojas. Pastarosios pareigybės yra įsteigtos laikinai - iki 2014 metų liepos. Šiuo metu branduolinės energetikos atašė bei atašė padėjėja dirba Lietuvos ambasadoje Vienoje. Lėšų, kurios yra skiriamos atašė išlaikyti, EM nedetalizavo.

Finansų ministerija (FM) į Briuselį yra paskyrusi 5 specialiuosius atašė, o rugpjūtį Lietuvos nuolatinėje atstovybė ES pradėjo dirbti ir šeštasis FM deleguotas atašė. Pernai FM specialiesiems atašė išlaikyti prireikė beveik milijono litų.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) į Briuselį yra išsiuntusi 3 socialinės apsaugos ir darbo atašė bei vieną atašė pavaduotoją. Jų išlaikymas pernai SADM kainavo per 680 tūkst. litų.

Teisingumo ministerija (TM) į Lietuvos nuolatinę atstovybę ES yra delegavusi 5 teisingumo atašė. 3 atašė etatai buvo papildomai įsteigti dėl Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai. Pernai 2 atašė išlaikyti TM atseikėjo 522 tūkst. litų.

Vidaus reikalų ministerija (VRM) šią vasarą paskyrė 1 papildomą teisėsaugos atašė. Tad šiuo metu nuolatinėje Lietuvos atstovybėje ES dirba 3 specialieji ministerijos atašė. Pernai VRM 2 teisėsaugos atašė yra išleidusi 577,4 tūkst. litų.

Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) į Briuselį yra delegavusi 3 specialiuosius atašė. Trečioji mokslo ir švietimo atašė pareigybė papildomai įsteigta Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai laikotarpiui. ŠMM nurodė, kad vidutinė atašė alga ne-tskaičius mokesčių - 3409 litai.

Aplinkos ministerija (AM), rengiantis Lietuvos pirmininkavimui ES Tarybai, taip pat yra įsteigusi 2 papildomas atašė pareigybes. Šiuo metu Briuselyje iš viso dirba 4 AM deleguoti specialieji atašė. Pernai jų išlaikymas atsiėjo 448 tūkst. litų.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) šiuo metu turi vieną sveikatos apsaugos atašė, dirbantį Lietuvos nuolatinėje atstovybėje ES. Tačiau jo pareigybė, pasak SAM atstovų, bus panaikinta 2014 metų vasarą. Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai laikotarpiu taip pat numatyta steigti dar vieną papildomą specialiojo atašė pareigybę. SAM duomenimis, vieno sveikatos apsaugos atašė išlaikymas vidutiniškai per mėnesį kainuoja apie 17 tūkst. litų. Į šias išlaidas yra įskaičiuojamas darbo užmokestis, socialinis draudimas, su darbu užsienyje susijusių išlaidų kompensavimas, gyvenamųjų patalpų nuoma, komandiruočių išlaidos.

Seimo Audito komiteto pirmininkė Loreta Graužinienė mano, kad ministerijos ir atstovybės vis dar nėra tinkamai pajungtos sisteminiam darbui.

„Ministerijų tarnautojai vyksta į pasitarimus užsienyje, kur galėtų nueiti atašė ar kitas atstovybėje dirbantis specialistas. Taigi, mes ir užsienyje, ir ministerijose dirbančiuosius išlaikome, nes nėra darbų koordinacijos“, - teigia ji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių