Specialistė: galimybė rašyti nelietuviškus rašmenis asmens dokumentuose yra

  • Teksto dydis:

Pagal įstatymus, nelietuvių tautybės asmenų vardai ir pavardės pase rašomi tik lietuviškais rašmenimis. Tačiau teisme yra byla, kurioje už belgo ištekėjusi lietuvė nori savo pavardėje rašyti raidę w. Ar tokių atvejų pasitaiko dažnai – LRT TELEVIZIJOS laidoje „Laba diena, Lietuva“.

Jeigu bus priimtas sprendimas jos naudai, Migracijos tarnyba privalės tai vykdyti. [...] Techninės galimybės tam yra. Reikia sutvarkyti teisės aktus, kad būtų galima tai daryti“, – sako Vilniaus apskr. VPK Migracijos valdybos pasų sk. viršininkė Edita Prilepskienė.

Anot specialistės, tokių atvejų – vienetai, tačiau kur kas dažniau pasitaiko situacijų, kai mišrioje šeimoje (kai vienas iš tėvų yra kitos valstybės pilietis) gimsta vaikas, o jam vardas ir pavardė rašomi nelietuviškais rašmenimis. „Norėčiau akcentuoti, kad tai – skirtingos procedūros, tuomet dokumentuose gali būti nelietuviški rašmenys. Mes veikiau kalbame apie atvejus, kai Lietuvos piliečiai kreipiasi į Migracijos tarnybas prašydami asmens dokumentuose (pase ar ID kortelėje) įrašyti vardus ne lietuviškais rašmenimis. Tuomet ir atsiranda barjeras“, – tikina E. Prilepskienė.

E. Prilepskienė pripažįsta, kad situacija yra painoka, tačiau šiai dienai situacija yra tokia, o įstaigos privalo paklusti įstatymui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių