Specialistas apie kritulių merkiamą Lietuvą: situacija šalyje – neįprasta

Pastaruoju metu galime matyti pakilusį Neries vandenį Vilniuje, dėl gausaus lietaus didžiulių problemų sulaukė Klaipėdos gyventojai, kalbama apie pakilusį lygį ir Nemune. Kaip situaciją vertina specialistai? Pasak jų, šį rudenį Lietuvoje kritulių yra tikrai daugiau nei įprasta, o kadangi vanduo šiuo vėsiu metų laiku garuoja vangiai, jo lygis slūgsta lėtai.

Hidrometeorologijos tarnybos Hidrologijos sk. vedėjas Juozas Šimkus pažymi, kad situacija visoje šalyje yra neįprasta – toks aukštas vandens lygis yra retenybė tokiu metų laiku.

„Kritulių tikrai yra žymiai daugiau nei įprasta. Visas ruduo yra lietingas, kai kuriose vietose kritulių iškrenta po 2–3 kartus daugiau per mėnesį nei įprasta. Visas dirvožemis yra pilnai prisotintas drėgme. Nauji krituliai negali niekur susigerti, jie tiesiog paviršiais teka upių link ir upėmis teka žemyn. Ir kadangi yra ruduo, žemos temperatūros, garavimas yra labai silpnas“, – aiškina specialistas.

J. Šimkus atkreipia dėmesį, kad Neries baseinas pakankamai didelis – jis surenka vandenį ir iš Baltarusijos, kurioje lijo, tad nereikėtų stebėtis aukštesniu upės lygiu Vilniuje, nors čia lietaus pastarosiomis dienomis nebuvo daug.

Klaipėdoje situacija kurį laiką buvo itin sudėtinga – dėl gausaus lietaus buvo pakilęs Danės upės lygis, dėl to skendo žmonių namai, kiemai, gedo automobiliai ir kt.


Šiame straipsnyje: lietuspotvynisliūtys

NAUJAUSI KOMENTARAI

RINKEJAS

RINKEJAS portretas
Drenazas pastoviai turi būti prižiūrimas.Mūsų garbūs specialistai pamiršo ,kad tai reikalinga.Štai ir turime pasekmes.Gal reikėtų keikti rusus,juk kolchozų laikais šiuos drenazus paklojo,bet išeidami nepriminė,kad reikia tam skirti lėšas ir vykdyti priežiūrą. Priminė Motina Gamta,bet mes visi konservuotu protu nesuvokiame.Grįžtame į Usnynės laikus.Liūdna,bet tai tiesa.

...

... portretas
Viskas dėsninga: TIESIOGINĖ vėjo (velnio) jėgainių veikimo pasekmė.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių