Specialistai priminė apie saugų elgesį vandenyje

  • Teksto dydis:

Kiekvieną minutę pasaulyje nuskęsta 1 žmogus, Europoje per metus nuskęsta 35 tūkst. žmonių. Lietuva Europoje pirmauja pagal skenduolių skaičių.

Pasaulio sveikatos organizacija Lietuvą nurodo kaip padidintos rizikos šalį, turinčią daugybę vandens telkinių ir prastą elgesio prie vandens kultūrą.

Lietuvos higienos instituto duomenimis, pernai Lietuvoje nuskendo 133 suaugusieji ir 9 vaikai, šiemet – jau 21 žmogus. Kad ši vasara baigtųsi laimingai, priminkite pagrindines saugaus elgesio vandenyje taisykles.

Visų pirma reikėtų objektyviai įvertinti savo gebėjimą plaukti, ar žinote saugaus elgesio taisykles prie vandens ir kokie pavojai gali tykoti vandenyje.

„Žmogus kuris laiko save geru plaukiku, turi be sustojimo nuplaukti daugiau nei 200 metrų, išsilaikyti vandens paviršiuje 20 minučių minimaliai naudodamas kūno jėgas, valdyti savo kvėpavimą, ir orientuotis po vandeniu“, – Vilniaus m. savivaldybės visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė Viktorija Šadiul-Zadvornaja.

Neikite maudytis vieni, kaskart įvertinkite savo jėgas ir telkinio pavojingumą, į vandenį nelipkite sukaitę, pavalgę, pavargę ar apsvaigę, venkite nepažįstamų vietų, nesimaudykite žaibuojant. Vertėtų nepamiršti, kad upėse pavojingos srovės ir kintantis dugnas, jūroje – bangos, duobės ir srovės.

Daugiau patarimų, kaip elgtis maudantis – Simonos Stanapėdytės reportaže.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
***: "Paskendę nebezdėkit, žuvyčių negąsdinkit".
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių