Spalio orai: kaip greitai butuose bus įjungtas šildymas

Šildymas įjungiamas, kai vidutinė paros temperatūra būna apie 10 °C, bet artimiausias keturias paras tikrai bus šiltos ir naktys, ir labai šiltos dienos, LRT RADIJUI sako sinoptikė Izolda Marcinonienė. Vis dėlto, jos teigimu, bobų vasaros artimiausiomis dienomis tikrai nesulauksime, be to, kartais bobų vasara trunka tik vieną dieną.

– Vis laukiame bobų vasaros. Gal ji jau buvo, tik mes nepastebėjome?

– Bobų vasaros dar nebuvo. Labiau tikėtina, kad tęsiasi normali vasara. O bobų vasaros bent artimiausiomis dienomis tikrai nesulauksime. Nors orai bus šilti, bet apniukę ir su lietumi.

– Kokios sąlygos turi būti, kad galėtume sakyti – štai, dabar jau galime laukti bobų vasaros?

– Turi būti aukšto slėgio sritis, kurios centras turėtų būti ties Baltarusija arba Ukraina, o mes patektume į anticiklono šiltąją vakarinę pusę. Tada į mūsų kraštą, Baltijos šalis, iš pietvakarių plūstelės šilti oro srautai. O prieš tai būtinai turi būti negražių, darganotų orų laikotarpis.

– O gali bobų vasaros išvis nebūti?

– Gali, bet bobų vasara gali trukti ir vieną dieną. Būna, kad po lietingų orų vieną dieną nušvinta, būna šilčiau ir nelyja. Paskui vėl užeina darganotas oras.

– Kokių orų galime tikėtis spalį?

– Šiuo metu orus lemia ciklonas – jau visos Lietuvos gyventojai tai pajuto. Spalis prognozuojamas šiek tiek šiltesnis negu norma – 7 °C. Ir kritulių kiekis panašus (prognozuojamas kaip rugsėjį) – apie 65 mm. Beje, šiemet rugsėjis tikrai buvo išskirtinai sausas.

Pirma spalio savaitė šiek tiek šiltesnė, kritulių kiekis sieks normą. Gal šiek tiek daugiau lietaus bus pajūryje ir šiaurės vakarų Lietuvoje. O paskui likusias dvi savaites ir kritulių, ir temperatūra bus tokia, kokia yra norma.

– O ta norma kokia?

– Rudens temperatūros norma yra 7,1 °C, spalio – 7,2 °C. Kadangi aš daugiau domiuosi pavojingais meteorologiniais reiškiniais, galiu pasakyti, kad spalis nepasižymi tokių reiškinių gausa. Stichinės šalnos jau baigėsi rugsėjo mėnesį, bet vėjų kartais būna.

Pasižiūrėjau paskutinio dešimtmečio duomenis. 2012 m. spalio 6 d. labai smarkus vėjas pūtė vakarų Lietuvoje beveik iki 33 m/s (33 m/s jau yra uraganas) ir nusiaubė Vilkaviškį ir Tauragę. O 2014 m. spalio viduryje labai smarkus lietus palijo pietiniuose rajonuose – nukentėjo Kazlų Rūda, Kauno miesto apylinkės. Taigi per dešimtmetį spalį – tik du stichiniai reiškiniai, nors liepą ir rugpjūtį jų būna gausu.

– Vadinasi, spalis neišsiskiria?

– Neišsiskiria. Bet aš ne veltui pasakiau, kad vyrauja lietus, o po spalio 20 d. labai dažnai pasirodo pirmasis sniegas.

– Būtent spalį įjungiamas šildymas. Kokios jūsų prognozės?

– Šildymas įjungiamas, kai vidutinė paros temperatūra būna apie 10 °C. Nors buvo laikotarpis, kai temperatūra tesiekė 8–9 °C, bet dabar jau yra daugiau nei 10 °C, o Vilniuje prognozuojama 12–13 °C. Prie jūros, žinoma, dar šilčiau, nes ir naktį būna 15 °C. Taigi artimiausias keturias paras tikrai bus šiltos ir naktys, ir labai šiltos dienos.

Rytoj, penktadienį, prognozuojama apie 18–19 °C, o sekmadienį nenustebti turėtų pietvakarinių rajonų gyventojai – kai kurių termometrai rodys beveik 20 °C. Vis dėlto ir penktadienis, ir šeštadienis dar bus vėjuoti, ypač artimiausia naktis – vėjas sieks 15–20 m/s. Vėjai, kaip sakiau, pūs iš pietvakarių, vakarų, o šiaurys dar neatsisuks.

Šeštadienį ir sekmadienį dar palis, bet lietus bus nedidelis. O nuo pirmadienio jau pateksime į šiek tiek vėsesnio oro sritį, lietaus sumažės, bet nuo antradienio laukia šaltesni orai.

Informacija pateikta remiantis Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ernesta

Ernesta portretas
Gerb.šiluminininkai , ko jus taip skubat su savo tuo šildymu. Lauke oras šiltesnis negu vasara, o savo tą šildymą vis peršat ir peršat, kai mum reiks tai ir šildysimės, o gal tik nuo lapkričio atvės oras, o dabar tai pasaka ne oras, ir baikit zauniti su savo šildymais. Žmonės neturi pinigų šildymui, ir taip be jusų šildymo vos gala su galu suduria.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių