Šokiruojantis tyrimas: koks maistas pasiekia vaikų darželius?

  • Teksto dydis:

Kol Kauno valdžia siekia, kad į vaikų darželius maisto produktai būtų tiekiami centralizuotai, tokia tvarka, jau galiojanti sostinėje, sukėlė susirūpinimą Lietuvos tėvų forumo atstovams. Akredituota laboratorija atliko tyrimą, kurio rezultatai šokiravo tėvus.

Kol Kauno valdžia siekia, kad į vaikų darželius maisto produktai būtų tiekiami centralizuotai, tokia tvarka, jau galiojanti sostinėje, sukėlė susirūpinimą Lietuvos tėvų forumo atstovams. Akredituota laboratorija atliko tyrimą, kurio rezultatai šokiravo tėvus.

Tyrimo rezultatai

Sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė vakar BNS surengtoje spaudos konferencijoje pasakojo, kad iš Vilniaus vaikų darželio "Varpelis" paimtų maisto produktų tyrimai atskleidė įvairių trūkumų. Pavyzdžiui, piene buvo mažiau baltymų, nei nurodyta ant pakuotės, piene ir varškėje rasta bakterijų, kurių neturėtų būti, ar leidžiami mažesni kiekiai, nei buvo rasta. Pieniškose dešrelėse ir dešroje rasta krakmolo, kurio neturėtų būti aukščiausios kokybės produktuose, kokie pagal pakuotę turėjo būti tirtieji.

Pasak V.Kurpienės, vaikams neturėtų būti duodama ir produktų su skonio stiprikliais.

Aktyvių mamų sambūrio valdybos narė Rasa Žemaitė pažymėjo, kad tai yra ne tik "Varpelio", bet "daugelio darželių problema, nes yra vienas centralizuotas tiekėjas".

"Sistema yra taip sukurta, kad perkant centralizuotai yra sujungiamos viso maisto grupės į vieną ir tada atitinkamai maisto tiekėjo kriterijai yra tiek pakeliami, kad tokių maisto tiekėjų Lietuvoje yra labai labai nedaug. Ir tai jau sudaro prielaidą monopoliui, todėl mums kelia nerimą, nes žinome, jog kokybė tiesiogiai priklauso nuo konkurencijos", – aiškino ji.

Nėra konkurencijos

Lietuvos tėvų forumo (LTF) atstovai teigė, kad tėvai neturi jokios realios galios reguliuoti sostinės darželiuose vaikams tiekiamų maisto produktų kokybės.

"Teisę tiekti visus maisto produktus turi išskirtinai tik viena vienintelė įmonė. Vienvaldystė naikina konkurencijos pojūtį. Gal dėl to ir nukenčia tiekėjo tiekiamų gaminių kokybė, ypač kai konkuruojama buvo vien tik kaina? Esant keliems tiekėjams ir didesnei konkurencijai, manau, būtų dirbama atsakingiau", – kalbėjo LTF pirmininkas Audrius Murauskas.

"Kauno diena" rašė, kad centralizuotą maisto produktų tiekimą vaikų darželiams bruka ir Kauno miesto valdžia. A.Murausko teigimu, po Vilniuje atlikto tyrimo, kauniečiai turėtų sunerimti.
"Aišku, smagu pirkti pigiau, bet pažvelkime į Vilniuje atlikto tyrimo rezultatus. Į darželį pristatoma varškė, kurios etiketėje skelbiama, kad ji yra 9 proc. riebumo, o iš tiesų bent jau konkretaus ištirto gaminio šis rodiklis yra kur kas mažesnis – 7,3 proc. su 0,28 proc. paklaida. Žaliavinių baltymų kiekis vietoj etiketėje deklaruotų 16 yra 12,68 proc. su 0,13 proc. paklaida", – vardijo A.Murauskas.

Jo teigimu, jeigu būtų daugiau tiekėjų, natūrali konkurencija turėtų užtikrinti ir produktų kokybę.

"Natūraliai tiekėjai vienas kitą prižiūrėtų ir tokio atsipalaidavimo, manau, nebūtų. Norėdamas išsaugoti savo sutartį, pieno ar kitų produktų vandeniu turbūt nerizikuotų skiesti", – svarstė Lietuvos tėvų forumo pirmininkas Audrius Murauskas.

Naujas konkursas

Vilniaus savivaldybės Švietimo departamento direktorius Gintaras Alfonsas Petronis teigia, kad tiekėjo konkurso sąlygas turi vertinti Viešųjų pirkimų taryba, o dabar maisto kokybę darželiuose kontroliuoja Vilniaus valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.

Šiuo metu yra vykdomas naujas maisto produktų pirkimo Vilniaus ikimokyklinio ugdymo įstaigoms atviras konkursas.

Savivaldybė pažymi, kad konkurso sąlygose numatyta, jog bus galima reikalauti tiekėjo sąskaita atlikti maisto produktų kokybės laboratorinius bandymus.

Į sostinės darželius savo atžalas leidžiantys tėvai apgailestauja, kad darželiai negali atsisakyti tiekėjo paslaugų. "Pasiūlymuose išreiškėme tėvų norą, kad darželis, atlikus tyrimus, galėtų keisti maisto tiekėją, tačiau kol kas tai nėra įmanoma", – sakė R.Žemaitė.


Pasitelkė antstolį

Precedento neturintį maisto produktų, pristatytų į vieną Vilniaus vaikų lopšelį-darželį, tyrimą užsakė Lietuvos tėvų forumas, sulaukęs pagalbos prašymo iš vienos ugdymo įstaigos tėvų komiteto.

Sausio 10–17 d. iš vieno vaikų lopšelio-darželio sandėlio buvo paimta maisto produktų ir jie iš karto buvo pristatyti į specializuotą laboratoriją. Juos tyrė Kauno technologijos universiteto Maisto tyrimo instituto Maisto tyrimo centro specialistai.

Iš kur ir kaip imti gaminiai, stebėjo antstolis Marius Lekečinskas. Jis yra patvirtinęs, kad į laboratoriją tyrimui pristatyti būtent tie maisto gaminiai, kurie buvo paimti iš darželio sandėlio. "Pro



NAUJAUSI KOMENTARAI

kauno meras

kauno meras portretas
musu meras nori pasikviesti urma i kauna tai ruosia jam konkursa, aciu meriui.

Smulkus urmas

Smulkus urmas  portretas
Urmas veža visa šlamšta ir maitina vaikus jie vagys

rj

rj portretas
tegul valdziazmogiai nevagia tai darzeliai gautu daugiau pinigu tai ir maista galetu geresni pirkti
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių