Prieš Kovo 8-ąją – socialdemokračių raginimas nesidangstyti pažadais ar sveikinimais

Socialdemokratai ragina Vyriausybę imtis neatidėliotinų priemonių dėl itin didelio moterų ir vyrų atlyginimų ir pensijų skirtumo. Pasak jų, Lietuvos moterų padėtis yra vis dar blogesnė lyginant su Europos vidurkiu. Lietuva Europoje užima itin žemą, 23 vietą, ES Lyčių lygybės indekse.

„Statistika rodo, kad Lietuvoje moterys vidutiniškai uždirba 17 proc. mažiau nei vyrai, o jų pensijos mažesnės beveik penktadaliu. Prisiminkime, kad moterys vidutiniškai gyvena bent 10 metų ilgiau už vyrus. Vadinasi, jos išėjusios į pensiją dažnai yra priverstos patirti nepriteklių ir vienatvę. Dėl tokios moterų padėties Lietuvoje skaudu ir gėda. Tenka Vyriausybei priminti, kad per jos valdymo metus, deja, judėjome ne pirmyn, o atgal lyčių lygybės klausimais, ir dabar ne kas kitas, o ši Vyriausybė dar gali ištaisyti klaidas imdamasi konkrečių priemonių. Juo labiau, kad tokius nurodymus gavo ir iš Europos institucijų“, – sako Seimo socialdemokratų partijos frakcijos seniūnė Rasa Budbergytė.

Socialdemokratų teigimu, Lietuvoje lyčių nelygybė yra sisteminė ir pirmiausia ekonominė, dažnai pagrįsta patriarchaliniais principais, trukdančiais Lietuvos moterims siekti karjeros, ekonominės gerovės.  Jų nuomone, šias problemas pirmiausia turi spręsti valstybė per politines priemones, pavyzdžiui, užtikrindama tvirtesnę apsaugą moterims įsidarbinant ir nediskriminavimą lyties pagrindu.

Pasak Seimo socialdemokratų frakcijos seniūnės R. Budbergytės, darbdavys neturėtų turėti teisės teirautis apie būsimo darbuotojo santuokinį statusą ar šeimos planus. Tokie ir panašūs klausimai darbo pokalbio metu, jos nuomone, turėtų būti pripažinti diskriminaciniais.

Ačiū, vyrai, už gėles – gražu, bet turite atsiprašyti už trijų kampų kombinaciją, kuri jūsų gyvenime užkrauta ant moterų pečių. Turite dabar imti ir kai ką padaryti ir dėl jų.

Socialdemokratai atkreipia dėmesį, kad šių metų sausį Europos Parlamentas priėmė rezoliuciją dėl vyrų ir moterų darbo užmokesčio skirtumo. Esminė žinia – moterų darbas yra nepakankamai įvertintas. Joje konstatuojama, kad skurdo riziką patiria daugiau nei trečdalis vienišų mamų, kur kas daugiau nei vienišų tėvų. Europos Parlamentas paragino Europos Komisiją nedelsiant pateikti naują plataus užmojo ES lyčių lygybės strategiją, į kurią būtų įtrauktos privalomos priemonės, susijusios su vyrų ir moterų darbo užmokesčio, taip pat ir pensijų, skirtumo mažinimu bei skaidrumu. Siūloma numatyti ir priemones, kad vyrai taptų lygiaverčiais moterims partneriais namuose, prižiūrint vaikus ir sergančius asmenis.

„Rekomendacijos imtis priemonių pateiktos ir Lietuvai, kaip ES narei. Mūsų Vyriausybė nedelsdama turi imtis konkrečių veiksmų ne tik dėl to, kad atliktų užduodamus namų darbus, bet ir, kad grąžintų skolą šalyje diskriminuojamoms moterims. Ačiū, vyrai, už gėles – gražu, bet turite atsiprašyti už trijų kampų kombinaciją, kuri jūsų gyvenime užkrauta ant moterų pečių. Turite dabar imti ir kai ką padaryti ir dėl jų“, – sako europarlamentarė socialdemokratė Vilija Blinkevičiūtė.

Pasak  jos, Lietuva paskelbta vienintele ES valstybe, nepadariusia jokios pažangos moterų ir vyrų lygybės srityje, situacija net šiek tiek pablogėjo. Tokią išvadą kartu su Lyčių lygybės indekso duomenimis paskelbė Europos lyčių lygybės institutas.

Kai Kovo 8-oji minima kaip moterų solidarumo diena, socialdemokratės moterys primena, kad mūsų moterys nejaučia solidarios paramos iš vyrų, iš visuomenės, ypač pajamų srityje.

„Lietuvoje aukštąjį išsilavinimą įgyja daugiau moterų negu vyrų, tačiau matome kur kas mažesnes moterų galimybes siekti karjeros, užsitikrinti geriau apmokamą darbo vietą. Siūlome nesidangstyti pažadais, gėlėmis ar sveikinimais, o priimti sprendimus dėl šeimos ir darbo derinimo, vyrų įtraukimo į vaikų priežiūrą. Valstybė privalo garantuoti vaikų priežiūros paslaugas, nes vietų darželiuose trūkumas dažnai tampa priežastimi, dėl ko moteris negali grįžti į ankstesnį darbą ar jį susirasti po vaiko auginimo atostogų“, – tvirtina Lietuvos socialdemokračių moterų sąjungos pirmininkė Orinta Leiputė.

Moterys socialdemokratės griežtai pasisako dėl šiandien tebeegzistuojančios moterų diskriminacijos darbo rinkoje, skurdo, smurto ir socialiniam nesaugumo.

„Mes pernelyg dažnai girdime valdžios vyrų patikinimus, kad jie myli moteris, bet... Jie vis dėlto netrykšta noru įsileisti jų į Vyriausybę, neskuba ratifikuosi Europos Tarybos konvencijos, kuri padėtų kovoti prieš smurtą artimoje aplinkoje, nemato problemos dėl to, kad tiek namuose, tiek visuomenėje moterų darbas yra sistemingai nuvertinamas. Tarptautinė moterų solidarumo diena yra puiki proga prisiminti, kad konkretus darbas vertas daugiau nei tūkstančiai tuščių meilės pažadų“, – sako Lyčių lygybės ekspertė, socialdemokratė, Margarita Jankauskaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Rytoj -nei vienos gėlės nei vienai socialdemokratei ar feministei. Nenusipelnė....

Anonimas

Anonimas portretas
Dirbkit kaip vyrai, o ne liežuviais malkit. Tai ir uzdirbsit kaip jie. Pirmyn į statybas, prie staklių, kirsti miško ir vairuoti sunkvežimių....ką, blauzdeles per skystos ?

...

... portretas
Kovo 8-oji - profesinė prostitučių šventė ("Prie komunizmo bus gerbiama tik moteris-motina, nežinant ir negalint žinoti kad jos vaiko tėvas"; - V.L.Leninas, 'Rinktiniai raštai')
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių