Socialdemokratai žlugdys antikrizinį planą

Seimo narys Vytenis Andriukaitis inicijuoja kreipimąsi į Konstitucinį Teismą dėl 2009 m. biudžeto ir jį lydinčių įstatymų bei ragina žmones ne piketuoti, bet patiems kreiptis į teismus, kad būtų apgintos jų teisės.

"Yra du greičiausi ir efektyviausi keliai, kad Konstitucinis Teismas skubos tvarka imtųsi nagrinėjimo. Mes inicijuosime grupės Seimo narių kreipimąsi į Konstitucinį Teismą. Iš kitos pusės daugelis fizinių ir juridinių asmenų, profesinių sąjungų, asociacijų ar konfederacijų turėtų tiesiogiai kreiptis į teismus su ieškiniais dėl savo pažeistų konstitucinių teisių ir patiriamos žalos, prašydami, kad pastarieji kreiptųsi į Konstitucinį Teismą dėl priimtų teisės aktų konstitucingumo", - šiandien spaudos konferencijoje sakė V.Andriukaitis.

V.Andriukaičio teigimu, tai paspartintų Konstitucijai prieštaraujančių teisės aktų atšaukimo procesą. Šios priemonės būtų efektyvesnės nei masiniai protestai prie Seimo ir Vyriausybės rūmų.

"Mes planuojame parengti ieškinio formą, kad įvairių interesų grupių kreipimosi į teismus procedūra būtų kuo paprastesnė ir greitesnė. Tikiu, kad Lietuvos žmonės bus išgirsti, o Konstitucinio Teismo sprendimas nebus tik formalus aktas", - sakė Seimo narys.

Socialdemokratų frakcija praėjusių metų gruodžio pabaigoje jau kreipėsi į Prezidentą Valdą  Adamkų prašydami vetuoti 2009 m. biudžetą ir jį lydinčius įstatymus, kuriuose šiurkščiai pažeisti teisėtų lūkesčių apsaugos, teisinio tikrumo, teisinio saugumo, teisinės valstybės, teisingumo, asmenų lygybės, nediskriminavimo, žodžio laisvės, taikomų priemonių proporcingumo, valdžių atskyrimo konstituciniai principai.

V.Andriukaičio teigimu, šių dienų situacija primena buvusią konservatorių "žiaurią akciją". „Dabartines pseudoantikrizines priemones lydi net ir teisinis nihilizmas – priiminėjant 2009 m. biudžetą ir jį lydinčius įstatymus šiurkščiai pažeisti įstatymų leidybos konstituciniai reikalavimai, praleisti terminai, diskredituotas Seimo darbas. Be to pažeistas valdžių atskyrimo principas“, - teigia jis.

Seimo narių grupės kreipimąsi į Konstitucinį Teismą planuojama parengti per dvi – tris savaites.


Šiame straipsnyje: socialdemokratai,andriukaitis

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių