Smurto šeimoje aukoms – pagalbos mygtukai

  • Teksto dydis:

Policija diegia apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje elektroninę sistemą bei ketina įsigyti pagalbos mygtukus, kurie būtų nemokamai išdalijami esamoms bei potencialioms smurto šeimoje aukoms.

Policija siekia įsigyti per tūkstantį elektroninių įrenginių, kuriais būtų galima pranešti policijai apie smurto pavojų. Tokie įrenginiai pareigūnams leis fiksuoti aukos buvimo vietos koordinates, judėjimo kryptį bei perduoti visą informaciją į policijos registrą bei Vieningos pajėgų valdymo sistemos žemėlapį. Vienas iš reikalavimų tiekėjams - jei įrenginys bus ne ryšio zonoje, pagalbos signalas policiją turėtų pasiekti iškart, kai ryšys bus atkurtas.

Kaip BNS sakė Policijos departamento Viešosios policijos valdybos vyriausiasis specialistas Vytautas Lamauskas, mobilūs pagalbos mygtukai leis aukai vienu mygtuko paspaudimu pranešti apie smurtavimą ar jo pavojų bet kurioje šalies vietoje.

„Paspaudus mygtuką, jis iš kart aktyvuosis - Vieningos pajėgų valdymo sistemos žemėlapyje užsidegs signalas, budėtojas matys informaciją apie auką, kas yra galimas smurtautojas, kokios jam taikomos apsaugos priemonės, koks rizikos laipsnis ir visą reikalingą informaciją - vykdami pareigūnai jau žinos, su kuo jie gali turėti reikalų“, - BNS sakė V.Lamauskas.

Ši reagavimo į pagalbos šauksmą sistema diegiama pagal norvegų pavyzdį bendradarbiaujant su Norvegijos nacionalinės policijos direktoriatu. Projektas finansuojamas iš Norvegijos finansinių mechanizmų. Norvegijos policijos tikinimu, sistema pasiteisino, ji esą taip pat svarbi prevenciniu požiūriu, nes potencialius smurtautojus nuo aktyvių veiksmų neretai atbaido vien žinojimas, jog auka turi tokį įrenginį.

Mygtukus ketinama dalinti nemokamai, bet bus pasirašomos sutartys dėl turto saugojimo. Pasak V.Lamausko, šiuo metu jau parengti instruktoriai, kurie apmokys pareigūnus dirbti su sistema, taip pat perduos Norvegijos policijos patirtį kovojant su smurtu artimoje aplinkoje. Taip pat rengiama metodika, pagal kurią bus atrenkami asmenys, patenkantys į smurto artimoje aplinkoje rizikos grupę - atpažinti esamas ir potencialias aukas jau ir šiuo metu padeda nevyriausybinės organizacijos, tad bus toliau bendradarbiaujama su jomis.

„Bus dvi žmonių kategorijos: pirmoji bus tų žmonių, kurie jau patyrė smurtą ir yra galimybė pakartotiniam smurto atsiradimui. Tai nebūtinai yra asociali šeima, bet gali vykti tam tikri procesai, pavyzdžiui, skyrybos - yra daug faktorių, kurie gali pakartotinio smurto rizikos laipsnį. Sudėtingiau, be abejo, nustatinėti metodiką tiems žmonėms, kur gali atsirasti smurto faktorius. Čia pirminiai informacijos šaltiniai gali būti kaimynų nusiskundimai dėl triukšmo artimoje aplinkoje, dar nesant smurto atvejų“, - informavo V.Lamauskas.

Pagalbos mygtukams, jų integravimui į policijos informacines sistemas, pareigūnų apmokymams bei kitam pasiruošimui iš viso numatyta 240 tūkst. eurų. Planuojama, jog sistema pradės veikti kitų metų balandžio pabaigoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių