Slovėnijoje vis dažniau skamba lietuvių kalba

Kiekvienais metais visoje Europoje rugsėjo 26 d. vyksta Europos Komisijos inicijuotos Europos kalbų dienos renginiai. Šiais metais Slovėnijos sostinėje Liublijanoje itin daug dėmesio buvo skiriama pažinčiai su lietuvių kalba, pasakojama apie jos kilmę, istoriją ir šiuolaikinės vartosenos aktualijas.

Lietuvos ambasada Slovėnijoje lankytojams siūlė informacinius leidinius apie Lietuvą, lietuvių kalbą, kvietė atvykti į Vilnių - 2009 metų Europos kultūros sostinę, atsakė  į lankytojų klausimus.

Mažiesiems slovėnams buvo sudarytas slovėnų ir lietuvių kalbų žodynėlis. Moksleiviai ir studentai, atsakę į klausimus apie Lietuvą ir lietuvių kalbą, buvo apdovanoti dovanėlėmis. 

Tai ne pirmasis lietuvių kalbos ir kultūros pristatymas Slovėnijoje. Rugsėjo pradžioje vykusiame tarptautiniame literatūros festivalyje „Vilenica" dalyvavo penki rašytojai iš Lietuvos. Kūrybinio vakaro metu savo literatūrines improvizacijas pristatė Eugenijus Ališanka, Birutė Jonuškaitė, Sigitas Parulskis, Kornelijus Platelis ir Tomas Venclova. Festivalio metu buvo pristatyta lietuvių literatūros antologija „Artuma". Tai jau ketvirtoji  slovėnų kalba išleista lietuvių knyga. Įvairios Slovėnijos leidyklos yra taip pat išleidusios S. Parulskio romaną „Trys sekundės dangaus", E. Ališankos eilėraščių rinktinę ir lietuvių smulkiosios prozos antologiją „Zgodbe iz Litve".



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių