Slaugytojos – pasiaukojimo ligoniams ir sistemos įkaitės

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Tarptautinės slaugytojų dienos išvakarėse gauta žinia, kad skiriama 21 mln. eurų medikų darbo užmokesčiui didinti, Lietuvos slaugos specialistų organizacijos prezidentę Danutę Margelienę pradžiugino, bet ginklų sudėti nepaskatino. Ko reikia, kad slaugytojos, ligonių tebevadinamos seselėmis, taptų tikrai gailestingos?

– Praėjusią savaitę buvo minima Tarptautinė slaugytojų diena. Problemų ji nesušvelnino, ir slaugytojos vis dar renkasi emigraciją. Kaip ją sustabdyti?

– Pagrindinės slaugytojų emigracijos priežastys – mažas darbo užmokestis ir didelis darbo krūvis. Dėl to vyksta socialinis dialogas tarp mūsų organizacijos ir visų lygių politikų: Seimo Sveikatos reikalų komiteto, Sveikatos apsaugos ministerijos.

– Ko prašote: didesnių atlyginimų ar mažesnio darbo krūvio?

– Prašome koreguoti slaugytojų darbo krūvio nustatymo aprašą ir džiaugiamės, kad esame išgirsti: Sveikatos apsaugos ministerijoje sudaryta darbo grupė darbo krūviui peržiūrėti. Joje yra ir mūsų organizacijos atstovų.

– Atrodo, kad slaugytojos savanoriškai dirba labai daug, dauguma jų – mažiausiai pusantro etato krūviu.

– Dirba daug, nes slaugytojų jau trūksta, be to, jų gaunamas darbo užmokestis neleidžia oriai egzistuoti. Slaugytojos, alindamos savo sveikatą, siekia sudurti galą su galu, kad patenkintų savo socialinius poreikius.

– Vadinasi, siekiama mažesnio darbo krūvio ir didesnio atlyginimo?

– Darbo krūvis turi būti optimalus, kad slaugytojas galėtų atlikti procedūrą saugiai, nepakenkiant pacientui. Juk dirbama su žmonėmis, o ne su popieriais, kuriuos galima perrašyti ar trintuku ištrinti klaidą.

– Slaugytojas turėtų dirbti ne ilgiau kaip aštuonias valandas? Dabar juk dirba po dvylika ir ilgiau?

– Darbo krūvis per parą turėtų būti aštuonios valandos ir pacientų skaičius turėtų būti toks, kad būtų galima neskubant, normaliai, nerizikuojant jų sveikata, be įtampos atlikti visas procedūras.

– Naktimis slaugytojams tenka aptarnauti ir iki 50 ligonių?

– Tai priklauso nuo įstaigos vadovo, slaugos proceso administravimo.

– Slaugytojai galėtų nesutikti su tomis sąlygomis, kurios yra primestos?



NAUJAUSI KOMENTARAI

slaugytoju padejejoms sunkiausia

slaugytoju padejejoms sunkiausia portretas
artimieji dirba ar ju nera viska slaugos namuose atlieka slaugytoju padejejos.o jos uzmirstos.dirba naktimis 1.5 etato kad isgyvent

slaugytoju padejejoms sunkiausia

slaugytoju padejejoms sunkiausia portretas
artimieji dirba ar ju nera viska slaugos namuose atlieka slaugytoju padejejos.o jos uzmirstos.dirba naktimis 1.5 etato kad isgyvent

Eli

Eli portretas
Slaugoje žmonės dirba iš idėjos ir dirba tikrai daug ir sunkiai. Vienas žmogus aptarnauja 30-60 žmonių, valymo kompanijos ateina prorečiais, bet žmogus gyvas organizmas, jam nuolat kas nors nutinka ir tos moterys-slaugytojos vėl lenkia nugaras, kelia svorius, bando šypsotis ir lakstyti maksimaliu greičiu. Niekas nesupras koks tai pragaras kol pats neatsiguls ar savo artimo nepaguldys. Be šių moterėlių nei vienas gydytojas neišgyventų.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių