Lietuvių kalbos egzaminą įveikė 89 proc., matematikos – 94 proc. abiturientų

  • Teksto dydis:

Lietuvių kalbos ir literatūros valstybinį egzaminą šiemet išlaikė 89,04 proc., matematikos – 94,36 proc. laikiusiųjų, pirmadienį paskelbė Nacionalinis egzaminų centras.

Valstybinį lietuvių kalbos ir literatūros egzaminą šiemet išlaikė labai panaši dalis laikiusiųjų kaip ir pernai.

Šiemet egzaminą išlaikė 89,5 proc. abiturientų, kurie mokėsi mokyklose lietuvių mokomąja kalba, ir 80,74 proc. besimokiusiųjų mokyklose tautinių mažumų kalbomis (pernai tautinių mažumų moksleiviams sekėsi geriau – išlaikė 87,87 proc.).

Kad išlaikytų egzaminą, kandidatai iš mokyklų lietuvių mokomąja kalba galėjo padaryti ne daugiau kaip 6 gramatikos ir leksikos klaidas, 12 rašybos klaidų, 14 skyrybos klaidų, 20 teksto raiškos ir stiliaus klaidų 500 žodžių apimties rašinyje. Tautinių mažumų mokyklų mokiniai jų galėjo padaryti kone dvigubai daugiau, nes jiems taikomi palengvinti vertinimo kriterijai: 14 gramatikos ir leksikos klaidų, 25 rašybos klaidas, 14 skyrybos klaidų ir 30 teksto raiškos, stiliaus bei logikos klaidų. Suvienodinti visų abiturientų darbų vertinimą numatoma 2020 metais.

„Ne vienų metų kandidatų lietuvių kalbos ir literatūros valstybinių brandos egzaminų rezultatų ir pusmečio pažymio ryšio analizė rodo, kad mokyklose tautinių mažumų mokomąja kalba mokiniams rašomi nepelnytai aukšti įvertinimai ugdymo procese. Pavyzdžiui, 40 proc. egzamino taškų surenkančių mokinių iš mokyklų lietuvių mokomąja kalba vidutinis įvertinimas mokykloje yra 5, tuo metu mokinių iš mokyklų tautinių mažumų mokomosiomis kalbomis – 7 ar net 8, nors mokiniai mokosi pagal tą pačią bendrąją lietuvių kalbos ir literatūros programą“, – aiškina Nacionalinis egzaminų centras.

Šimto balų įvertinimą už lietuvių kalbos egzaminą gavo 0,71 proc. visų laikiusiųjų: iš mokyklų, kuriose mokoma lietuvių kalba, šimto balų įvertinimą gavo 0,7 proc. kandidatų, o iš mokyklų, kuriose mokoma tautinių mažumų kalbomis – 0,2 proc. kandidatų. Didžiąją šio egzamino šimtukininkų dalį sudaro merginos (89,79 proc.).

Liepos 7-ąją, penktadienį, visi neišlaikiusieji valstybinio lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzamino galės jį perlaikyti kaip mokyklinį.

Valstybinis lietuvių kalbos ir literatūros egzaminas yra privalomas planuojantiesiems rinktis valstybės finansuojamas universitetines studijų programas. Norint baigti mokyklą ar studijuoti valstybės finansuojamose studijų programose kolegijose, pakanka išlaikyti mokyklinį lietuvių kalbos ir literatūros egzaminą. Kaip jau skelbta, per pagrindinę abitūros egzaminų sesiją mokyklinį lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminą išlaikė 91,9 proc. laikiusiųjų.

Per matematikos egzaminą abiturientams šiemet sekėsi geriau nei pernai, tuomet jį išlaikė 89,3 proc. kandidatų. Šimto balų įvertinimą šiemet gavo 4,78 proc. kandidatų.

Apeliacijas dėl rezultatų galima pateikti per tris darbo dienas nuo valstybinio brandos egzamino rezultatų paskelbimo dienos.

Visų pagrindinės sesijos valstybinių egzaminų rezultatai turi būti paskelbti iki liepos 11 dienos imtinai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių