Skaičiuojami rinkimų pažeidimai

Per rinkimus vykstančios politinės manipuliacijos rinkėjų balsais būdingos net ir senas demokratines tradicijas turinčiose valstybėse. Ne paslaptis, kad Lietuvoje nereti rezultatų klastojimo ar balsų pirkimo atvejai.

Anksčiau daugiausia pažeidimų būdavo fiksuojama vykstant balsavimui paštu, tačiau dabar toks balsavimas gerokai sugriežtintas, tad ir pažeidimų padaroma mažiau. Šiuo metu daugiausiai rūpesčių kelia neteisėtu tapęs dovanėlių dalijimas, nemokami koncertai. Norėdami apeiti pastarąjį draudimą, nemažai atlikėjų registruojami partijos nariais ir teigiama, kad pasirodymai vyksta laisva valia, nesitikint jokio materialinio atlygio.

Tam tikra bėda yra reitingo balsai - pastebėta, kad dažnai jie skaičiuojami neatidžiai. Kiekvienų rinkimų laikotarpiu iškeliamos 2-3 bylos, susijusios su reitingavimu. Labai sunku objektyviai nustatyti, ar reitingavimo balsai nebūna apskaičiuoti tyčia, ar per neapsižiūrėjimą.

Savaitės pradžioje gauta pranešimų, kad Mažeikiuose, Panevėžyje ir Telšiuose dingo dalis rinkėjų pažymėjimų. Vyriausioji rinkimų komisija primena, kad visi rinkimų teisę turintys Lietuvos piliečiai iki rugsėjo 22 d. turėjo gauti šiuos balsuoti leidžiančius dokumentus. Rinkėjas, kuris negavo laiku, arba jam buvo išduotas netikslus rinkėjo pažymėjimas, turi nedelsdamas kreiptis į apylinkės rinkimų komisiją iki spalio 2 d. Galutiniai rinkėjų sąrašai bus tvirtinami spalio 5 d. Rinkimų dieną pagal šiuos sąrašus bus išduodami balsavimo biuleteniai. Primenama, kad rinkėjų sąrašuose privalu pasirašyti ir rinkėjams, ir komisijos nariui.

Sužinoti daugiau informacijos apie rinkimų organizavimo tvarką bei pranešti apie nustatytus pažeidimus piliečiai gali nuo šiandien pradėjusiu veikti Vyriausiosios rinkimų komisijos trumpuoju numeriu 1855.  

Apie galimus pažeidimus bei mėginimus papirkti, taip pat informuoti galite adresu portalas@diena.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių