Siūloma šeimą kildinti ne tik iš šeimos, bet ir giminystės

Grupė konservatorių siūlo keičiant Konstituciją pripažinti, kad šeima kyla ne tik iš santuokos, bet ir iš tėvų bei vaikų ryšio, giminystės.

Šeši parlamentarai, tarp jų Seimo pirmininkės pavaduotojas Česlovas Stankevičius, Paulius Saudargas, Valentinas Stundys, įregistravo siūlymą Konstitucijos pataisai, kad „šeimos kūrimo pagrindas yra santuoka, šeimos santykiai taip pat kyla iš tėvų ir vaikų ryšio, giminystės“.

Seimas po pateikimo yra pritaręs nuostatai, kad „šeima sukuriama laisvu vyro ir moters sutarimu sudarius santuoką“, tačiau suabejota, ar siūlomas reguliavimas, šeimą susiejantis su santuoka, iš Konstitucijos neišbrauktų santuokos sąvokos ir neatvertų kelio kitokiai nei vyro ir moters sudaromos santuokos formai.

Siūlydami į Konstituciją įrašyti, kad šeima sukuriama laisvu vyro ir moters sutarimu sudarius santuoką, Seimo nariai kartu siūlo braukti žemiau esančią nuostatą, kad „santuoka sudaroma laisvu vyro ir moters sutarimu“.

Konstitucijos pataisą trečiadienį planavo apsvarstyti Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas, tačiau atsiradus naujų siūlymų komiteto pirmininkas konservatorius Stasys Šedbaras pasiūlė daryti pertrauką.

Seimas gruodžio pabaigoje po pateikimo pritarė pataisos projektui, pagal kurį Konstitucija būtų papildoma nuostata, jog „ šeima sukuriama laisvu vyro ir moters sutarimu sudarius santuoką“.

Šeimą su santuoka susiejančią pataisą 98 parlamentarai pateikė po to, kai Konstitucinis Teismas (KT) rugsėjį paskelbė, jog 2008 metais priimtos Valstybinės šeimos politikos koncepcijos nuostatos, šeima pripažįstančios tik gyvenančius santuokoje žmones, prieštarauja Konstitucijai.

KT paskelbė, kad šeima gali būti sukurta ne tik santuokos pagrindu, o santykių išraiškos forma konstitucinei šeimos sampratai esminės reikšmės neturi.

Šiuo metu Konstitucijos 38 straipsnis sako, kad šeima yra visuomenės ir valstybės pagrindas, valstybė saugo ir globoja šeimą, motinystę, tėvystę ir vaikystę, o santuoka sudaroma laisvu vyro ir moters sutarimu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių