Siūloma iš A. Paleckio atimti „Už nuopelnus Lietuvai“ apdovanojimą

Prezidentė Dalia Grybauskaitė artimiausiu metu nuspręs, ar iš apdovanotųjų sąrašų išbraukti Socialistiniam liaudies frontui vadovaujantį Algirdą Paleckį, kuris yra nuteistas už sovietų agresijos neigimą Sausio 13-ąją.

„Prezidentė sprendimą priims artimiausiu metu“, - informavo prezidentės spaudos tarnyba.

Valstybės apdovanojimų taryba nusprendė siūlyti šalies vadovei A.Paleckį išbraukti iš apdovanotųjų sąrašų.

„Taryba pasiūlė prezidentei, kuri tik viena turi šitą galią, išbraukti A.Paleckį iš apdovanotųjų sąrašo“, - naujienų portalui delfi.lt sakė Valstybės apdovanojimų tarybos pirmininkas Zigmantą Kiaupa.

Ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Riterio kryžiumi A.Paleckis buvo apdovanotas 2004 metų balandžio 21 dieną. Jį apdovanojo laikinai prezidento pareigas po Rolando Pakso apkaltos ėjęs Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas.

Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) išplėstinė septynių teisėjų kolegija sausio pabaigoje atmetė už sovietų agresijos neigimą Sausio 13-ąją nuteisto A.Paleckio skundą ir paliko galioti Vilniaus apygardos teismo pernai birželį jam skirtą 10,4 tūkst. litų baudą.

A.Paleckis baudžiamojon atsakomybėn patrauktas, kai 2010 metais žiniasklaidai pareiškė, jog 1991 metų sausio 13 dieną „saviškiai šaudė į savus“.

Tai buvo pirmasis nuosprendis Lietuvos teismų istorijoje dėl Sovietų Sąjungos įvykdytos agresijos neigimo ir pirmoji tokio pobūdžio byla.

1991-ųjų sausio 13-ąją sovietų kariuomenei ir specialiesiems daliniams užimant Vilniaus televizijos bokštą bei Lietuvos radijo ir televizijos pastatą, žuvo 14, nukentėjo daugiau kaip 1000 beginklių žmonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

as

as portretas
Jau seniai reikejo atimti is jo ta apdovanojima, Tegul rudsai jam duoda Lenino ordina.

Ge na P...

Ge na P... portretas
...vo kon ana kaštou , ton "blėšinka" , kumat galem dout , galem atimt...

artojas

artojas portretas
o kas jį prakišo į apdovanojamųjų sąrašą ?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių