Siūloma leisti lengviau įsteigti savivaldybę

Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininkas Valentinas Stundys siūlo mažinti savivaldybei įsteigti reikalingą gyventojų skaičių nuo 10 iki 7 tūkstančių.

Parlamentaras sako atitinkamą Teritorijos administracinių vienetų ir jų ribų įstatymo pataisą teikiantis, nes gyventojų rajonuose nuolat mažėja, ir tai riboja jų iniciatyvos teisę steigti naujas savivaldybes.

„Dėl objektyvių priežasčių mažėjant gyventojų skaičiui, reikėtų atitinkamai pakeisti ir įstatyme numatytą kriterijų, sumažinant naujai steigiamoje savivaldybėje būtiną gyventojų skaičių iki 7 tūkstančių“, - projekto aiškinamajame rašte sako V.Stundys.

Parlamentaro teigimu, priėmus siūlomus pakeitimus būtų tikėtinas naujų savivaldybių steigimas Lietuvoje.

„Tai priartintų valdžią prie gyventojų, gyventojams būtų sudarytos galimybės paprasčiau ir arčiau savo gyvenamosios vietos susitvarkyti savo reikalus savivaldybės administracijoje“, - tvirtina parlamentaras.

Anot V.Stundžio, tikrasis projekto iniciatorius yra Pabradės savivaldybės steigimo iniciatyvinės grupės pirmininkas Kęstutis Marcinkevičius.

Pagal įstatymus, savivaldybes steigia, esamas savivaldybes panaikina, taip pat jų teritorijų ribas ir centrus nustato ir keičia Seimas Vyriausybės teikimu.

Įstatymas numato, kad bendras savivaldybės gyventojų skaičius turi būti ne mažesnis kaip 7 tūkst., centro gyventojų skaičius - ne mažesnis kaip 3 tūkst., savivaldybės centras turi būti už 20 kilometrų ar toliau nuo artimiausio esamo savivaldybės centro, savivaldybė privalo turėti ribas su ne mažiau kaip dviem savivaldybėmis.

Šiuo metu Lietuvoje yra 60 savivaldybių, iš jų 8 - miestų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nereikia savivaldybių

nereikia savivaldybių portretas
iš viso reikia panaikinti visas savivaldybes - pinigų plovyklas ir įvesti centralizuotą valdyma iš sostinės, tada greičiau išlysim iš krizės ir pasibaigs visos nesamonės

Aš manau

Aš manau portretas
Tai klanas vagių,kurie dirba savųjų naudai.Iš vis savivaldybės nereikia.

goja

goja portretas
Protingi komentarai 1- 2,nėra ką ir pridurti.Kitokios išeities nėra.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių