Siūloma leisti aukoti partijoms, negaunančioms finansavimo

Grupė Seimo Krikščionių partijos frakcijos narių bei konservatorė Auksutė Ramanauskaitė-Skokauskienė siūlo leisti aukoti partijoms, negaunančioms biudžetinio finansavimo.

Parlamentarai įregistravo pataisą, kad partijoms, kurioms nėra paskirti valstybės biudžeto asignavimai, fiziniai ir juridiniai asmenys galėtų aukoti iki 10 vidutinių mėnesinių darbo užmokesčių dydžio sumą (21,75 tūkst. litų).

Pataisos iniciatoriai argumentuoja, kad esama finansavimo tvarka, kai aukos partijoms draudžiamos, „siekiama panaikinti mažas politines partijas, nes dėl lėšų nebuvimo, jos negalės nei tinkamai vykdyti savo veiklą, nei ruoštis rinkimams, nei jose dalyvauti“.

Nuo sausio įsigaliojus Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo įstatymo pataisoms, verslui iš viso uždrausta aukoti partijoms.

Anksčiau įmonės galėjo tą daryti, o ribojamas buvo tik aukos dydis, t.y. vienai partijai ar politinės kampanijos dalyviui per metus skiriama vienos įmonės auka negalėjo viršyti šiek tiek per 40 tūkst. litų.Fiziniai asmenys šiuo metu gali remti tik politinės kampanijos dalyvius per rinkimus - kampanijos metu vienas fizinis asmuo vienam politinės kampanijos dalyviui galės paaukoti šiek tiek per 20 tūkst. litų, taip pat numatytas apribojimas, kad bendra aukų suma negali viršyti 10 proc. aukotojo metinių pajamų.

Uždraudus verslo paramą, partijoms padidintas biudžetinis finansavimas, kuris skiriamas tik toms partijoms, kurios yra gavusios ne mažiau kaip 3 proc. visų rinkėjų balsų, paduotų už politinių partijų kandidatus pastaruosiuose Seimo, savivaldybių tarybų bei Europos Parlamento rinkimuose.Iš viso šių metų biudžete partijoms numatyta per 20 mln. litų, juos, proporcingai pagal gautų balsų skaičių, šiuos pinigus pasidalins aštuonios įstatymo reikalavimus dėl dotacijos atitinkančios partijos.Iš viso Lietuvoje oficialiai registruotos 42 partijos, 4 iš jų likviduojamos, dar dalis nevykdo jokios politinės veiklos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių