Siūloma įvesti penkerių metų kadencijas didžiųjų bibliotekų vadovams

  • Teksto dydis:

Ši nuostata dėl aukštųjų mokyklų autonomijos principo negaliotų Vilniaus universiteto bibliotekai.

Kultūros ministerija siūlo didžiųjų bibliotekų vadovams įvesti penkerių metų kadencijas, tačiau jų neriboti.

Bibliotekų įstatymą siūloma papildyti nustatant kadencijas nacionalinės, apskričių viešųjų bibliotekų ir valstybinės reikšmės bibliotekų vadovams.

Ši nuostata dėl aukštųjų mokyklų autonomijos principo negaliotų Vilniaus universiteto bibliotekai.

Kultūros ministerijos teikiamus projektus pirmadienį planuojama svarstyti Vyriausybės pasitarime.

Pataisas inicijuojanti Kultūros ministerija tvirtina, kad "ilgas vadovavimo periodas, netaikant kadencijų, neretai tampa inercijos priežastimi ir inovacijų trukdžiu", o siūlomas reguliavimas leis išvengti stagnacijos bibliotekų sektoriuje.

Taip pat pažymima, kad kadencijos nebūtų ribojamos, įvertinus patirties ir žinių svarbą įstaigos valdymo kokybei ir galimą kvalifikuotų pretendentų trūkumo riziką.

"Todėl penkerių metų kadencijų įvedimas neribojant jų skaičiaus laikytina būtina motyvavimo augti ir naujų idėjų generavimo bibliotekų sektoriuje priemone", - teigia ministerija.

Taip pat pataisomis numatoma, kad kvalifikacinius reikalavimus valstybės įsteigų bibliotekų vadovams nustatytų kultūros ministras.

Kartu atkreipiamas dėmesys, kad siūlomoms nuostatoms įsigaliojus nuo 2014 metų sausio, didžiųjų bibliotekų vadovams būtų pradėta skaičiuoti penkerių metų kadencija, todėl 2019 metų biudžete reikia numatyti papildomai lėšų išeitinėms kompensacijoms.


Šiame straipsnyje: BibliotekosVadovaiknygos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių