Siūloma įtvirtinti, kad atsakomybėn būtų traukiami tik 16 metų sulaukę nepilnamečiai

  • Teksto dydis:

Seimas ėmėsi Administracinių teisės pažeidimų kodekso (ATPK) pataisų projekto, kuriuo būtų įtvirtinama, kad už administracinius teisės pažeidimus atsakoma nuo 16 metų.

Projekte būtų nustatyta, kad nepilnamečių pažeidėjų bylos visais atvejais būtų nagrinėjamos uždarai. Tokiems pakeitimams po pateikimo ketvirtadienį pritarė Seimas, toliau projektas bus nagrinėjamas komitetuose.

Projektas numato, kad pagal ATPK atsako asmuo, kuriam iki administracinio teisės pažeidimo padarymo buvo sukakę šešiolika metų. Šiuo metu už nepilnamečių nuo 14 iki 16 metų padarytus pažeidimus pagal kai kuriuos ATKP straipsnius administracinėn atsakomybėn traukiami tėvai arba globėjai.

ATPK būtų keičiamas, kad 16 metų neturinčiam nepilnamečiui, kuris padarė administracinio teisės pažeidimo požymių turinčią veiką, įstatymų nustatyta tvarka gali būti taikomos vaiko priežiūros formos. Atlikus tyrimą informacija apie šią veiką ir ją padariusį nepilnametį būtų perduodama vaiko teisių apsaugos institucijai ar kitam subjektui, turinčiam teisę kreiptis į savivaldybės administracijos direktorių dėl vaiko priežiūros formų taikymo.

Tuo tarpu tėvų (rūpintojų) atsakomybė būtų vertinama pagal straipsnius už pareigų nevykdymą arba vykdymą priešingai vaiko interesams.

Taip pat projektu siūloma nustatyti, kad maksimalus nepilnamečiui skiriamos baudos dydis galėtų siekti 2 tūkst. litų. Šiuo metu nustatyta, kad už administracinius teisės pažeidimus nepilnamečiui gali būti skiriama ne daugiau kaip pusė baudos, numatytos kodekse, bet maksimali riba nenustatyta.

Dar vienas papildymas - administracinio teisės pažeidimo byla būtų nagrinėjama neviešai, jeigu byloje administracinėn atsakomybėn traukiamas asmuo arba  nukentėjusysis yra nepilnametis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių