Siūloma įteisinti asmenų grupės skundą administraciniame procese

  • Teksto dydis:

Vyriausybės posėdyje trečiadienį pritarta pataisoms, kuriomis būtų įteisinta galimybė teikti asmenų grupės pareiškimą ar skundą administraciniams teismams, nagrinėjantiems asmenų ir viešojo administravimo įstaigų ginčus.

Teisingumo ministerijos parengtomis Administracinių bylų teisenos įstatymo pataisomis siūloma, kad grupės skundas būtų teikiamas tik tuo atveju, jei analogiškus reikalavimus pareikštų ne mažiau kaip 20 fizinių ar juridinių asmenų. Už grupės skundą siūloma nustatyti 144 eurų žyminį mokestį, jį lygiomis dalimis turėtų sumokėti visi pareiškėjai.

Patvirtinus šias pataisas, daugiau asmenų galėtų apginti savo teises, nes kai kurie asmenys savarankiškai neinicijuoja teisminio bylinėjimosi dėl finansinių priežasčių, patirties stokos ar laiko sąnaudų, aiškina ministerija.

Anot jos, įvedus grupės skundo institutą, taip pat bus sutrumpintas administracinių bylų procesas, sudarytos sąlygos užtikrinti vienodą teismų praktiką tokių pačių ar panašių bylų atžvilgiu. Be to, grupės skundo institutu siekiama sumažinti administracinio proceso sąnaudas tiek pareiškėjams, tiek valstybei.

Šias pataisas toliau svarstys Seimas.

Nuo 2015 metų grupės ieškiniai įteisinti nagrinėjant civilines bylas. Tarp dažniausiai pasitaikančių atvejų, kai inicijuojamas grupės reiškinys, yra civilinės bylos dėl darbo sąlygų, neišmokėto darbo užmokesčio, taip pat ieškiniai, susiję su netinkamu turizmo paslaugų teikimu ar parduotų bilietų į neįvykusius renginius kompensacijomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių