Siūloma atsisakyti visų architektų privalomos narystės Architektų rūmuose

Siūloma atsisakyti privalomos visų atestuotų architektų narystės Architektų rūmuose.

Tokią Architektų rūmų įstatymo pataisą įregistravę Seimo nariai mano, kad šiuo metu nustatyta privaloma visų atestuotų architektų narystė asociacijoje – Architektų rūmuose prieštarauja Konstitucijai.

„Architektų rūmai yra tapę konkurenciją ribojančia ir atskirų narių protekcionizmo politika vykdančia institucija. Tam veikia ir jos sukurtos savivaldos institucijos (atestavimo komisija ir etikos komisija) ir tokia Rūmų veikla neturi nieko bendra su Architektūros įstatyme numatyto viešojo intereso užtikrinimu. Nei Architektūros įstatyme, nei juo labiau Architektų rūmų įstatyme nėra nustatyta jokių valstybės funkcijų, kurias vykdo architektai. Visa tai suponuoja, kad teisinis reguliavimas, įtvirtinantis privalomą architektų narystę Rūmuose ir pareigas, susijusias su Rūmų išlaikymu, vertintinas kaip prieštaraujantis Konstitucijai“, – sakoma dokumento aiškinamajame rašte.

Architektų rūmai pagal Architektų rūmų ir Asociacijų įstatymus yra įsteigtas ribotos civilinės atsakomybės viešasis juridinis asmuo, kurio teisinė forma yra asociacija.

Architektų rūmai yra tapę konkurenciją ribojančia ir atskirų narių protekcionizmo politika vykdančia institucija.

Pasak parlamentarų, asociacijų veikla yra grindžiama narių savanoriškumo principu, nes pagal Konstituciją niekas negali būti verčiamas priklausyti kokiai nors asociacijai. Tuo metu Architektų rūmų egzistavimas ir veikla yra grindžiama ne narių savanoriškumo, bet privalomumo principais.

„Pažymėtina, kad architekto profesija ir veikla nėra valstybės kontroliuojama profesija, t. y. tam tikrų viešosios valdžios funkcijų vykdymas, pavyzdžiui, notarų ar antstolių profesija, kai savarankiška profesine (privačia) veikla besiverčiantys asmenys vykdo valstybės jiems perduotas funkcijas. Atitinkamai įstatymų leidėjas neturi ir konstitucinių įgaliojimų nustatyti privalomos visų atestuotų architektų narystės Architektų rūmuose, toks teisinis reguliavimas prieštarauja Konstitucijai“, – mano įstatymo pataisų autoriai.

Todėl įstatyme jie siūlo numatyti, kad „Rūmų nariais gali būti visi Lietuvos Respublikoje atestuoti architektai ir architektai, kurių teisė verstis atestuoto architekto veikla pripažinta Lietuvos Respublikoje“.

Pagal dabar galiojantį teisinį reguliavimą Architektų rūmų nariais yra visi Lietuvoje atestuoti architektai. Rūmų nariais gali būti ir architektai, kurių teisė verstis atestuoto architekto veikla pripažinta Lietuvos Respublikoje.

Toks teisinis reguliavimas reiškia privalomą narystę Architektų rūmuose.

Architektų rūmų įstatymo pataisas teikia Seimo nariai Juozas Imbrasas, Petras Nevulis, Artūras Skardžius, Valerijus Simulikas, Kęstutis Bacvinka, Audrys Šimas, Jonas Jarutis, Aurelijus Veryga, Andrius Mazuronis.

Nario mokestis padidintas vos ne dvigubai

Siūlantis atsisakyti privalomos visų atestuotų architektų narystės Architektų rūmuose Mišrios Seimo narių grupės seniūnas, Aplinkos apsaugos komiteto narys A. Mazuronis sako nesiūlantis naikinti rūmų ar atimti kažkokias jų funkcijas. Tačiau politikas svarsto, jei architektams turi būti privaloma narystė rūmuose, tai gal ir medikai, ugniagesiai ar bibliotekininkai turėtų turėti privalomą narystę profesinėse savivaldose?

„Iki 2017 m. nebuvo privalomos narystės rūmuose ir viskas veikė puikiai. Mes nesiūlome naikinti rūmų ar atimti kažkokias funkcijas iš jų, tačiau siūlome narystę padaryti neprivalomą. Jei rūmai veikia gerai ir kuria pridėtinę vertę jos nariams, tai niekas iš rūmų neišeis ir liks toliau rūmų nariais. Tačiau jei rūmai tarnauja tik siauriai architektų grupelei, kuri gyvena iš rūmų veiklos, tai naturalu, kad žmonės nesirinks narystės rūmuose. Jei rūmai sako, kad architektų specialybė svarbi viešojo intereso požiūriu ir dėl to turi būti privaloma narystė, tai tada ir medikai, ugniagesiai ar bibliotekininkai irgi turėtų turėti privalomą narystę jų profesinėse savivaldose, tačiau to nėra“, – Eltai sakė A. Mazuronis.

Jis apgailestauja, kad Architektų rūmai šiai dienai yra „tapę ne profesine savivalda, o susidorojimo su konkurentais įrankiu“.

Architektų rūmai šiai dienai yra „tapę ne profesine savivalda, o susidorojimo su konkurentais įrankiu“.

„Aplinkos apsaugos komiteto nariai gavo kreipimusis iš architektų, kuriuose jie skundžiasi, kad Architektų rūmų etikos komisija, kuri priima sprendimus dėl kitų kolegų etikos ir to kokias nuobaudas taikyti, sudaryta iš septynių narių, keturi iš kurių yra vienos įmonės arba akcininkai arba vadovai“, - sako A. Mazuronis.

Jis pastebi, kad prieš pusantrų metų Konkurencijos taryba išnagrinėjo Architektų rūmų veiklą bei nustatė keletą sisteminių trūkumų, kurie sudaro prielaidas interesų konfliktui.

Seimo nario A. Mazuronio duomenimis, 2017 m. nustačius privalomą narystę rūmuose, nario mokestis padidintas vos ne dvigubai.

„Architektai kreipiasi į Rūmus dėl finansinių ataskaitų pateikimo, į ką gauna formalius ir nieko nepasakančius atsakymus. Regioninės architektų tarybos yra dar vienas rūmų sugalvotas įrankis, kuris padeda kovoti su konkurentais“, - sako parlamentaras.

Anot A. Mazuronio, architektės moterys būdamos dekretinėse atostogose ir nevykdydamos veiklos vis tiek turi mokėti nario mokestį, nes kitaip praras atestatą.

„Nario mokesčio nemokėjimą arba vėlavimą rūmai traktuoja kaip etikos pažeidimą ir stabdo atestatų galiojimą. Manau, kad finansinė žmogaus situacija negali nulemti kvalifikacijos atestato netekimo, nes atestatas patvirtina žmogaus gebėjimus atlikti vieną ar kitą veiklą, tačiau neturi nieko bendro su jo finansine padėtimi. Įstatymo pataisa yra nukreipta į tai, kad padėtų paprastiems architektams, o ne Architektų rūmų vadovams, kurie gyvena iš rūmų veiklos“,- sako A. Mazuronis, komentuodamas Seime įregistruotą Architektų rūmų įstatymo pataisą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tavo architektas

Tavo architektas portretas
Kai įsisteigia toks tarpininkas, skambiu "rūmų" pavadinimu, tarp AM ir architektų, jam belieka tik reketuoti ir plėstis, o šiltas diktatorių vieteles turintys tikrai nenorės jų prarasti.

LAR narys

LAR narys portretas
Patikslinkite kas šmeižtas ? Kurie teiginiai ? Nei vieno neteisingo nematau.

Architektas

Architektas  portretas
Tikiuosi arch rūmai susiims ir kels ieškinį dėl šmeižto. Dauguma teiginių yra visiškas melas
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių