Siūloma atsisakyti valstybinių pensijų ribojimo

Vyriausybė ketina atstatyti nuo 2010 metų sumažintas pirmo ir antro laipsnio valstybines pensijas, taip pat valstybines pensijas nukentėjusiems asmenims, pareigūnams ir kariams, mokslininkams.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos teigimu, atsisakyti 2009 metų pabaigoje priimtų teisės aktų pataisų siūloma, šių metų vasarį Konstituciniam Teismui konstatavus, kad valstybinių pensijų ribojimas prieštarauja Konstitucijai.

Atsisakius Konstitucijai prieštaraujančių valstybinių pensijų apribojimų, papildomai reikės apie 4,5 mln. litų biudžeto lėšų, rašoma ministerijos rašte Vyriausybei, kuri įstatymų pataisas svarstys pirmadienį pasitarime.

Siūloma nustatyti, kad pirmo ir antro laipsnių, nukentėjusių asmenų, pareigūnų ir karių, taip pat mokslininkų valstybinės pensijos dydis bei tam pačiam asmeniui priskirtų socialinio draudimo pensijos bendra suma negali viršyti 1,5 užpraeito ketvirčio šalies vidutinio mėnesio darbo užmokesčio dydžio.

Tokia valstybinių pensijų dydžio riba galiojo iki 2010-ųjų pradžios, kai ji buvo sumažinta iki 1,3 darbo užmokesčio dydžio. Konstitucinis Teismas konstatavo, kad toks valstybinių pensijų sumažinimas yra neproporcingas ir neatitinka pagrindinio šalies įstatymo.

Taip pat siūloma atsisakyti Socialinių išmokų perskaičiavimo ir mokėjimo įstatymo nuostatų, kuriomis buvo nustatytas papildomas socialinio draudimo pensijų, valstybinių pensijų bei kitų socialinių išmokų mažinimas jų gavėjams, turintiems draudžiamųjų pajamų. Konstitucinis teismas šias nuostatas taip pat yra pripažinęs prieštaraujančiomis Konstitucijai.

Sumažintas valstybines pensijas į 2009 metų lygį siūloma atstatyti nuo rusėjo 1 dienos.


Šiame straipsnyje: Konstitucijapensija

NAUJAUSI KOMENTARAI

as

as portretas
O kada bus grazinta visas tas kiekis nusavintos valstybines pensijos, kodel apie tai nutylima?

Aha

Aha portretas
Signatarams pensijos ir rentos, o kraujo donorams špygą!!!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių