Siūlo pradėti tyrimą dėl e.sveikatos sistemai panaudotų 40 mln. eurų

Seimui bus siūloma atlikti parlamentinį tyrimą dėl elektroninės sveikatos sistemos kūrimui panaudotų 40 mln. eurų.

Tokį sprendimą priėmė Valstybės kontrolės audito išvadas išklausę Audito komitetas bei Antikorupcijos komisija, siūloma pavesti tyrimą specialiosios komisijos teisėmis atlikti Antikorupcijos komisijai.

Pasak Antikorupcijos komisijos narės konservatorės Agnės Bilotaitės, e.sveikatos projektui jau išleista 40 mln. eurų, bet sistema veikia neefektyviai, ir būtina nustatyti asmenis, atsakingus už valstybės milijonų iššvaistymą.

„Priimtas sprendimas sudaryti laikinąją komisiją, kuri turi specialius įgaliojimus, juos suteikti Antikorupcijos komisijai. Situacija rutuliojasi nuo 2005 metų, trys etapai, ir visi jie pasibaigę panašiai, o atsakingų asmenų nėra. Kai tokios didelės sumos iššvaistomos, turi būti valstybėje iniciatyva, atsakingi nustatyti ir nubausti už tokius iššvaistymus“, – BNS sakė A.Bilotaitė.

Tokį sprendimą komitetas bei komisija priėmė išklausę Valstybės kontrolės audito ataskaitą: konstatuota, kad e.sveikatos sistema veikia ne visu pajėgumu, ji biurokratizuota, nepatogi naudojimui; dubliuojamas finansavimas panašius sprendimus realizuojantiems regioniniams projektams; už informacinės sistemos palaikymą su Registru centru atsiskaitoma be pagrįstos informacijos, neįsitikinus atliktų darbų kokybe; neįgyvendintos visos visaverčiam informacinės sistemos veikimui reikalingos tarpusavio sąsajos ir kt.

„Valstybės kontrolė auditavo trečiąjį etapą ir pasisakė labai kritiškai, jei pirmas ir antras etapas kainavo 10 mln. eurų, trečiasis etapas 30 mln. eurų iš viso 40 mln., bet klausimas labai didelis, ar ant to, kas sukurta, bus įmanoma padaryti efektyviai veikiančią sistemą“, – pabrėžė parlamentarė.

Šiuo metu nutarimo projektas dėl parlamentinio tyrimo rengiamas, Antikorupcijos komisija klausimus planuoja patvirtinti kitą savaitę.

„Mes nematėme, kad kas nors prisiimtų atsakomybę už visas tris nesėkmes. Konstatuojame, kad blogai, bet atsakomybės, kas dėl to kaltas, nėra. Nuskambėjo pasiūlymas kreiptis į parlamentą, kad Antikorupcinei komisijai būtų suteiktas specialios komisijos statusas, šiuo klausimu trečiadienį susirinksime, būsime parengę nutarimo projektą ir galutinai apsispręsime dėl klausimyno“, – BNS sakė Antikorupcijos komisijos pirmininkas liberalas Vitalijus Gailius.

E.sveikata projektas įgyvendinamas nuo 2005 metų ir investicijos į jį siekia 40 mln. eurų. Sistema turėjo būti naudojamas pacientų duomenų skaitmenizavimui: ligos istorijos įrašams, receptams, pacientui skirtam gydymui, atliktų tyrimų rezultatams ir kt., buvo planuojama galimybė keistis šiais duomenimis tarp gydymo ir kitų susijusių įstaigų.

Projektas planuotas įgyvendinti trimis etapais, tačiau pirmieji du bandymai sveikatos apsaugos paslaugas perkelti į elektroninę erdvę, nors panaudota bei 10 mln. eurų, nebuvo įgyvendinti, todėl 2011 metais buvo nuspręsta kurti naują e.sveikata sistemą, pranešime pažymi Antikorupcijos komisija.

Trečiajame etape, 2015 metų baigoje pabaigoje, investavus per 30 mln. eurų, buvo sukurta Lietuvos e. sveikatos sistema, kuria, pasak komisijos, naudojamasi pasyviai. Šiuo metu yra siekiama vykdyti ketvirtą e. sveikata įgyvendinimo etapą, kuris, planuojama, pareikalaus virš 28 milijonų eurų.

A.Bilotaitės teigimu, kasmet už e.sveikatos informacinės sistemos programos palaikymą Registrų centrui sumokama 1 mln. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

NA NA

NA   NA portretas
prie šitų milijonų grobstymų prisidėjo anūkėlio dešinioji ranka ,Langaitis ,kuris pardavė paskui savo bizniuką ir užsidėjo baltas pirštines ,kad būtu nepakaltinamas ir 10 metų gyvena iš palūkanų ,pirkdamas visiems landsberginiams baltas pirštines ,kad neliktu įkalčių ,______Bilotaitė matomai nežinojo ,kad pajudino savo kieme šūdo krūvą ,landsberginius ,,,sėkmės vienišai mamytei , išlikti žmogumi tarp gyvačių ,,,,

visi vagys

visi vagys portretas
ilinde i e sistemos projekta ju pavardes yra pateiktos STT, FNTT ir teisesaug. strukturoms- nei vienas neissisuks

juodkrante

juodkrante portretas
teko dirbti dainavos poliklinikoje kur didele korupcija ,ir toliau bus svaistomi e- pinigai tad sukciai gali susidurti su spec tarnybomis, ir laukia ju namu labai sunkus isgyvenimai galbut aplankys mirtis ar liga kuria net priesui nelinketume
VISI KOMENTARAI 21

Galerijos

Daugiau straipsnių