Siūlo nepritarti minimalių sveikatos draudimo įmokų suvienodinimui

  • Teksto dydis:

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) nepritaria Seime svarstomam siūlymui suvienodinti minimalias sveikatos draudimo įmokas. Ministerijos teigimu, siūlomos pataisos prieštarauja tarptautinių organizacijų rekomendacijoms mažinti mokestinę naštą mažas pajamas gaunantiems gyventojams.

Vyriausybės posėdyje trečiadienį ketinama nepritarti parlamentarų Antano Matulo, Dangutės Mikutienės ir Almos Monkauskaitės parengtoms Sveikatos draudimo įstatymo pataisoms.

Pataisomis siūloma visoms draudžiamųjų asmenų grupėms taikyti vienodą minimalią privalomojo sveikatos draudimo įmoką - ne mažesnę nei 9 proc. minimalios mėnesio algos (MMA). Nuo 2016 metų pradžios tokia įmoka siektų 31,5 euro.

SAM parengtame Vyriausybės nutarimo projekte teigiama, kad įteisinus tokį siūlymą ne visu etatu dirbantys ir mažesnes nei MMA pajamas gaunantys gyventojai privalomojo sveikatos draudimo įmokas turės mokėti ne nuo realiai gautų, o nuo didesnių pajamų. Tuo tarpu Konstitucinis Teismas 2013 metų gegužę yra pažymėjęs, kad sveikatos draudimo įmokų dydis turi priklausyti nuo asmens pajamų. Taip pat pabrėžiama, kad mokestinės naštos didinimas gali paskatinti nelegalų darbą ir atlyginimų vokeliuose mokėjimą.

Seimo narių teigimu, brangias medicinos paslaugas gauna visi piliečiai, tačiau dalis jų gudrauja ir deklaruoja mažesnes pajamas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Hm

Hm portretas
Kokie gudruoliai ir kokiu tikslu panaikino senąją tvarką, kai PSD įėjo į pajamų mokestį? Berods, 30 procentų pajamų mokesčio buvo PSD, todėl sumokėjus pajamų mokestį nebereikėjo galvos sukti dėl PSD. Daugiau pajamų gavai, daugiau mokesčių sumokėjai, kartu ir PSD didesnis; mažiau - mažesnis; jokių pajamų negavai - tai ir mokesčio jokio. Grąžinkit tą pačią tvarką, ir tiek.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių