Siūlo leisti pratęsti karjerą valstybės tarnautojams, kuriems sukako 65 metai

Seimo narys Petras Čimbaras siūlo nustatyti galimybę pratęsti valstybės tarnybą įstaigos vadovui ar karjeros valstybės tarnautojui, kuriems sukako 65 metai. Tokią Valstybės tarnybos įstatymo pataisą antradienį ketinantis pateikti Seimui P. Čimbaras sako, kad jų  tarnybos laikas galėtų būti pratęsiamas iki vienerių metų ir bendras pratęstas tarnybos laikas negalėtų viršyti penkerių metų.

„Būtų panaikinta diskriminacinė Valstybės tarnybos įstatymo nuostata, draudžianti karjeros valstybės tarnautojui toliau dirbti, jam sukakus 65 metus. Būtų atkurta galimybė pasinaudoti vyresnio amžiaus, aktyvių ir labai kvalifikuotų, vykdančių labai sudėtingas ir atsakingas funkcijas  karjeros valstybės tarnautojų ar įstaigos vadovų žiniomis ir gebėjimais“, – Seimo narys P. Čimbaras.

Šiuo metu nuo 2019 m. įsigaliojusiame Valstybės tarnybos įstatyme nustatyta, kad kai valstybės tarnautojui sukanka 65 metai, jis iš karto be jokių išeitinių išmokų ar kompensacijų yra atleidžiamas iš valstybės tarnybos.

„Nors yra galimybė su įstaigos vadovu ar karjeros valstybės tarnautoju, kuriems sukako 65 metai ir kurie pagal Valstybės tarnybos įstatymą atleidžiami iš pareigų, Vyriausybės nustatyta tvarka sudaryti terminuotą darbo sutartį dėl mentorystės (įgytos patirties perdavimo) ne ilgesniam kaip 2 metų laikotarpiui, tokios sutartys yra sudaromos labai retai. Be to, šios Valstybės tarnybos įstatymo nuostatos taikymo praktika parodė, kad kyla įvairių klausimų, problemų, neaiškumų ją taikant. Neaišku, ką mentorius turi dirbti ir kokie yra jo įgaliojimai. Taip pat mentoriumi iš valstybės tarnybos suėjus 65 metams atleistas asmuo gali dirbti tik pagal darbo sutartį. Tokiu būdu jam nebeskaičiuojamas valstybės tarnybos stažas, nebemokamas priedas už valstybei ištarnautus metus. Daugelyje įstaigų ir institucijų yra vyresnio amžiaus darbuotojų aktyvių ir labai kvalifikuotų, vykdančių labai sudėtingas ir atsakingas funkcijas“,– sako P. Čimbaras.

Jo nuomone,  esant įtemptai demografinei situacijai, mažėjant gyventojų skaičiui, naudinga ir būtina suteikti teisę vyresniems, bet aukštos kvalifikacijos karjeros valstybės tarnautojams pratęsti valstybės tarnybą ir leisti dirbti, jeigu jie pageidauja, ir ilgiau, negu 65 m., bet ne ilgiau negu iki 70 m.

Parlamentaras pažymi, kad  anksčiau, iki 2019 m. sausio 1 d., galiojusioje Valstybės tarnybos redakcijoje įstaigos vadovui buvo palikta galimybė pačiam nuspręsti, ar kasmet, bet ne ilgiau negu 5 metus, pratęsti tarnybą karjeros valstybės tarnautojui.

„Be to, pagal darbo sutartis dirbantiems asmenims nėra nustatyta jokių amžiaus apribojimų dirbti. Toks draudimas netaikomas politinio asmeninio pasitikėjimo ir pakaitiniams valstybės tarnautojams, todėl dabartinė Valstybės tarnybos įstatymo nuostata, draudžianti dirbti karjeros valstybės tarnautojui, jam sukakus 65 metus, laikytina diskriminacine“, – sako P. Čimbaras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Senjorė

Senjorė portretas
O tai bėda, kai esi dar vis nepakeičiamas - pratęsia pagal darbo sutartį... todėl nieko neverta diskusija...darbdavys nusprendžia, ar tu dar įgalus dirbti metus ar du.... :)

Nepretenduojantis

Nepretenduojantis portretas
Skaitau ir jaučiu, kad daugelis komentatorių yra tikrai nupindę ir nesupranta esmės. Tai nėra prievolė. jei tarnautojas gerai dirba, tai kam jam trukdyti. Sutinku nemažai jaunų žmonių, kurie jau subines atmetę ir nusiėdę kaip paršai. Nepamirškite, kad vien jauni - komedija, o vien seni - tragedija. reikia įvairovės.

Panacėja

Panacėja  portretas
Nuo 65-ių metų amžiaus yra aibė kitų veiklų ir užsiėmimų, nebūtina iki grabo lentos būti valstybės tarnautoju. Yra labdaros organizacijos, senjorų klubai, Caritas, Maltos ordino veikla, sicialiniai darbuotojai ir daugelis kitų veiklų jei netryvuojate noru būti reikalingais ir naudingais. Kodėl būtent valstybės tarnautojo vaidmenyje, eikite pilstyti sriubytę varguoliams į labdaros valgyklą, ten labai trūksta darbo rankų.
VISI KOMENTARAI 38

Galerijos

Daugiau straipsnių