Siūlo blokuoti portalus, kurie be registracijos transliuoja TV programas

  • Teksto dydis:

Lietuvos radijo ir televizijos komisija (LRTK) siūlo, kad būtų blokuojama prieiga prie tų interneto svetainių, kurios nepraneša jai apie šalies vartotojams transliuojamas ar retransliuojamas televizijos programas.

„Dabar bet kokia transliacija, vykdoma iš kitų šalių, ir mes jokių kontaktų neturime. Rašėme jiems raštus, jokių atsakymų negauname. Tokių portalų yra šimtai, gal net ir tūkstančiai. Praktiškai situacija nevaldoma, mes negalime ne tik įstatymo įgyvendinti, bet negalime niekaip reaguoti į tą turinį, kuris ten skelbiamas pažeidžiant mūsų įstatymus“, – trečiadienį Seime sakė LRTK pirmininkas Edmundas Vaitekūnas.

Anot jo, ši priemonė būtų naudojama siekiant užtikrinti informacinį saugumą Lietuvoje, kovojant su propaganda, karo kurstymu, neapykantos skatinimu.

Atitinkamos Visuomenės informavimo įstatymo pataisos trečiadienį pristatytos per bendrą Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos, Švietimo, mokslo ir kultūros bei Informacinės visuomenės plėtros komitetų posėdį.

„Manome, jeigu tokia transliacija, retransliacija vykdoma be registracijos komisijoje, tai yra neteisėta tokia veikla ir galėtų būti reguliuojama tokiu būdu, kad internetinių paslaugų tiekėjai ribotų to portalo prieinamumą“, – sakė E.Vaitekūnas.

Kaip pavyzdį jis minėjo Lošimų įstatyme numatytą galimybę blokuoti prieigą prie lošimo interneto svetainių.

Lietuvos kabelinės televizijos asociacijos prezidentė Vaiva Žukienė teigė, kad minėtos pataisos padėtų įgyvendinti beveik prieš metus įsigaliojusias prezidentės teiktas Visuomenės informavimo įstatymo pataisas dėl kovos su propaganda, karo, neapykantos kurstymu.

Tuo metu dalis parlamentarų suabejojo, ar prieigos prie portalų blokavimas nėra žodžio laisvės ribojimas.

„Man labai kelia nerimą, kad reikia riboti prieigą prie informacijos. Vadinasi, atsisakome žodžio laisvės, vienos svarbiausių savo iškovojimų“, – sakė Mišrios Seimo narių grupės atstovas Vytautas Matulevičius.

Anot jo, paskui kitas žingsnis gali būti google turinio ribojimas.

„Mes gi kalbame ne apie žiniasklaidą, o apie tuos, kurie skelbia propagandą, kursto karą, skatina neapykantą. Jeigu yra tokie portalai, kurie tokią informaciją skleidžia, čia yra nusikaltimas“, – nuogąstavimus atrėmė LRTK pirmininkas.

Pristatydamas kovos su propaganda rezultatus, E.Vaitekūnas minėjo, kad nuo 2013 metų komisija taikė septynis apribojimus Rusijos televizijų programoms.

Jis teigė, kad padėtį apsunkina tai, jog daugelis rusiškų programų registruotos Londone.

„Londone licencija išduodama labai paprastai – tereikia užpildyti dokumentą ir per porą savaičių licencija išduodama“, – teigė komisijos vadovas.

Pernai priimtos prezidentės Dalios Grybauskaitės pasiūlytos Visuomenės informavimo įstatymo pataisos, pagal kurias už karo propagandą, raginimus keisti konstitucinę santvarką galima bausti ne tik transliuotojus, bet ir retransliuotojus.

Lietuvos institucijos apie informacinį saugumą garsiau ėmė garsiau kalbėti po Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mes

Mes portretas
Vaitiekunas jau nukveso pats ziuri rusu kanalus bet vaidina kad dirba i pensija laikas lietuvoi tik 30 metu ziurim policijos akademija ir visokes nesamones

Patriotas

Patriotas portretas
Tarybų laikais blokavo o kodėl dabar negalima.Męs gi laisvi ką norim tą blokuojam.

viska blokuok vaitiekune

viska  blokuok  vaitiekune   portretas
palik tik DELFI, 15 MIN, LIETTRYDY, IR LRTK... ...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių