Situacija sudėtinga: teks laikytis dar griežtesnių karantino suvaržymų?

Darbą baigianti Sauliaus Skvernelio Vyriausybė trečiadienį spręs, ar griežtinti draudimus dėl žmonių būriavimosi, prekybos taisyklių, taip pat dėl vakcinos įsigijimo iš Jungtinių Valstijų (JAV) kompanijos „Moderna“.

Pasak Sveikatos apsaugos ministerijos, atsižvelgiant į nepalankią COVID epidemiologinę situaciją Lietuvoje, siūloma viešose vietose leisti būriuotis ne daugiau kaip po 2 asmenis (dabar leidžiama būriuotis iki 5 asmenų).

Ne daugiau dviejų asmenų, laikantis ir kitų būtinų sąlygų, galėtų dalyvauti ir neformaliojo ugdymo užsiėmimuose. Šių sąlygų reikėtų laikytis ir teikiant apgyvendinimo paslaugas, organizuojant religines apeigas.

Siūloma drausti prekiauti parduotuvėse, prekybos centruose bei paslaugų teikimo vietose įrengtose laikinose prekybos vietose, t.y. kai tai daroma ne fiziškai atskirtose parduotuvėse, bet bendrose prekybos centrų patalpose, praėjimuose. Ribojimai nebūtų taikomi prekybai maisto produktais, pirotechnikos priemonėmis ir prekybinėms salelėms.

Taip pat siūloma rekomenduoti parduotuvėse, prekybos centruose, turgavietėse ir kitose viešose prekybos vietose bei paslaugų teikimo vietose nevykdyti išpardavimų, nuolaidų valandų, degustacijų ir kitų priemonių, kurios didina pirkėjų ir lankytojų srautus nustatytu laiku konkrečioje vietoje. Tai negaliotų internetinei prekybai.

SAM Vyriausybės taip pat prašo pritarimo įsigyti koronaviruso vakcinoms iš JAV biotechnologijų kompanijos „Moderna“. Pasak laikinojo sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos, ketinama įsigyti beveik 500 tūkst. dozių vakcinų.

Lietuva jau yra nusprendusi pirkti vakcinas iš penkių kompanijų – „AstraZeneca“, „Janssen Pharmaceutica NV“, „Sanofi ir GSK“, „BioNTech ir Pfizer“ bei „CureVac“.

Planuojama pirkti tiek vakcinų, kad jų pakaktų paskiepyti 70 proc. šalies gyventojų, tačiau dėl galiojančių susitarimų ir siekio sumažinti rizikas, jų bus perkama gerokai daugiau, nei reikėtų visiems gyventojams. Nepanaudotas vakcinas bus galima parduoti arba dovanoti trečiosioms šalims.

Antrasis karantinas dėl spartaus koronaviruso plitimo Lietuvoje įvestas lapkričio 7-ąją trims savaitėms, tačiau negerėjant situacijai jis pratęstas iki gruodžio vidurio.

Karantino metu draudžiama būriuotis, viešose vietose būtina dėvėti kaukes, neveikia kavinės, barai, restoranai ir kitos pasilinksminimo vietos, sveikatinimo, poilsio paslaugas teikiančios įstaigos. Galioja ir ribojimai, susiję su sveikatos priežiūra, prekybos vietomis, ugdymo įstaigomis, viešuoju transportu ir kitomis sritimis.

Vyriausybė nuo gruodžio 10-osios leido nedidelėms žmonių grupėms atverti muziejus, galerijas, vykdyti ekskursijas, tačiau neatmetė, kad sprendimas gali būti pakeistas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

na

na portretas
tai kad namornikų jau pripirko nekokybiškų..nei saugumo nei kokybės reikalavimų leido tiekti kiniškas į rinką ...jokių reikalavimų viešųjų pirkimų sutartyje nebuvo...o dabar nustatyta, kad namornikai kiniški neatitinka EN 14683 jokių reikalavimų...

Nesvarbu.

Nesvarbu. portretas
Jei vakcina ne panacėja,ir jei dar nežinomos jos pasekmės,tai gal kas neskubės tas laimės.Ir dar,laabai svarbu nepirkti rusiškų iš principo,nors jos žymiai pigesnės.Tad,sukčiao nesnauskit!

o

o portretas
tai šiandien jau viskas , net Valstybės paslaptis yra ta korona ? Nevokit Kalėdų !!!
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių