Sinoptikė: kol kas orai bus kaip sūpuoklės

Atlantas per vasarą prikaupė daug šilumos ir dabar pamažu atiduoda mums, todėl nuolat ir sėdime kaip maiše apniukę, LRT RADIJUI sako sinoptikė Vida Ralienė.

Be to, priduria ji, orai dabar kaip sūpuoklės: šiltesnis oras į mūsų šalį keliaus iki pat sekmadienio, kitos savaitės pradžioje temperatūra šiek tiek kris, o į savaitės pabaigą vėl grįš apniukę šiltesni orai.

– Tokie orai – rudens pabaiga ar vis dėlto jau žiemos pradžia?

– Šiuo metu panašiau į tipišką rudens pabaigą, tipiškus lapkričio orus. Kol kas lapkritis netgi šiek tiek šiltesnis nei turėtų būti. Dabar vyrauja tie patys nuolatiniai vakarų srautai, nešantys debesis, kritulius ir šilumą iš vakarų nuo Atlanto, kuris per vasarą prikaupė daug šilumos ir dabar pamažu atiduoda mums. Nuolat ir sėdime kaip maiše apniukę.

– Ilgai oras bus rudeniškas?

Dabar vyrauja tie patys nuolatiniai vakarų srautai, nešantys debesis, kritulius ir šilumą iš vakarų nuo Atlanto, kuris per vasarą prikaupė daug šilumos ir dabar pamažu atiduoda mums. Nuolat ir sėdime kaip maiše apniukę.

– Kol kas orai kaip sūpuoklėse – pora dienų buvo šaltesnių, vėsesnių, o šiandien jau pradėjo plūsti šiluma ir šiltesnis oras į mūsų šalį keliaus iki pat sekmadienio.

Kitos savaitės pradžioje temperatūra vėl šiek tiek kris – vėl sūpuoklės pasisvers į kitą pusę.

O į savaitės pabaigą, panašu, vėl grįš apniukę šiltesni orai. Ilgesnio pastovesnio – arba šilto, arba šalto – laikotarpio artimiausiu metu nenumatome.

– Sakėte, kad šiemet lapkritis netgi šiltesnis negu įprasta. O kaip su krituliais? Nes pamarys ir Klaipėda skęsta, o vietiniai žmonės sako nelabai pamenantys, kad taip būtų vėlyvą rudenį.

– Iš tikrųjų jie skęsta ne vien dėl to, kad lapkritis lietingas. Nors jau ir per šį mėnesį ten kritulių iškrito daugiau nei vidutiniškai būna lapkritį. Prisiminkime, kad buvo gana lietinga ir visa vasara, ir labai lietingi pirmi du rudens mėnesiai. Taigi ten prilijo ir kartais pasnyguriavo tiek, kiek paprastai užtektų dviem rudenims – iškrito dviguba rudens kritulių norma.

O ruduo dar nesibaigė, dar šiek tiek jo liko, ir labai nedaug trūksta, kad per tuos tris rudens mėnesius pajūryje kritulių būtų tiek, kiek paprastai per visus metus.

Žemė jau nuo vasaros įmirkusi, ir dabar, netgi jei lietaus ir mažiau, jis nebeturi, kur gertis. Jūros lygis taip pat palyginti aukštas, dėl vyraujančių vakarų vėjų nuo Atlanto per danų sąsiaurius vandens priteka ir į Baltijos jūrą, ir į Kuršių marias daugiau patenka. Taigi pamario upės išsiliejusios, išbėgusios iš krantų.

Paprastai pavasarį žmonės ten būna užlieti, o šiemet tokia situacija susidarė rudenį ir tęsiasi jau ilgokai. Kolegė iš Klaipėdos sakė, kad per 30-metį tokios plačios Danės nėra mačiusi.

– Dabar situacija gali pasikeisti, tik reikia laukti šalčio?

– Reikia laukti šalčio, pastovesnių ir ilgesnių pietų ar pietryčių vėjų, kad ir iš marių nupūstų vandenį, leistų jam ištekėti.

– „Vakarų ekspresas“ rašo, kad senamiesčiui grasina dar vienas tvanas. Panašu, kad savaitgalį Klaipėdai gali būti dar daugiau nemalonumų?

– Labai gaila, bet savaitgalis turėtų būti lietingas. O daugiau kritulių ir laukiama vakariniuose rajonuose ir pajūryje.


Šiame straipsnyje: oraiorų prognozėsinoptikai

NAUJAUSI KOMENTARAI

v

v portretas
,, plaukia žemyn upe šitie vandens kibirai užliejo ir lieja prakiuro stogas o niekas negali užlipdyti, viska moka kur tau kiek karo doktrinos naujos sumontavo kiek po orbita skraido kokie pilni nuotykiu o mokslas vis pažengia vis aukščiau nustatyto rodiklio o pagirunai vis eiles deklamuoja ir vis šaudo gaudo žeme lygina ir drebina visokio lygio parako statinėm sprogimai ir žemei ir orbitoj ir visur kur tik akim pasižiūrėsi, ir ubagu šalis ir tos linksmai kukuoja ir ten ten žvangina nuotykius kuria šalta kara žaidžia va jums šetonu šitu pakaliku blogybes kur matyta kad nėra niekur kad būtų taika negriautu nevartuotu cheminio ginklo atominio bandymo ką ar nemato kad ir vaikiai jau a gimsta neveiki ir oras iš visu kampu yra užterštas ir neša šita blogi lietumi šeria nekaltus žmones nuodija va jums ponai šetono kailija apsedes esate,,, velnio monstrai , žiūrit tik savo pinigines prikišti,,, karo mašinai,
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių