Sinoptikai žada, kad bobų vasaros sulauksime spalį

Kol kas – tikrosios vasaros tęsinys, ji dar nesibaigė, o bobų vasaros sulauksime vėliau, LRT RADIJUI sako sinoptikė Vida Ralienė. Vasariškų orų idilė, anot jos, artėjantį pirmadienį bus sujaukta, tačiau ne ilgam.

– Ar šis rugsėjis prasidėjo įprastai? Gal jis kiek šiltesnis nei būdinga?

– Šį rugsėjį dar tęsiasi vasara. Meteorologinė vasara paprastai baigiasi, kai vidutinė paros temperatūra tampa žemesnė nei 15 °C. Pastarosiomis dienomis ji panaši – meteorologinėje stotyje 14,5 °C, kitą parą – 16 °C, bet dar galime džiaugtis nesibaigusia gamtine vasara.

Rugsėjį paprastai dar būna tikrai šiltų dienų. Pagal daugiamečius stebėjimo duomenis, daugelio meteorologijos stočių aukščiausia užfiksuota rugsėjo mėnesio temperatūra – daugiau nei 30 °C. Deja, paprastai taip būna pirmosiomis rugsėjo dienomis, o vėliausiai tokia temperatūra užfiksuota rugsėjo 7 d.

Šį rugsėjį 30 °C neturėjome. Šiomis dienomis, rugsėjo 8–11 d., temperatūra dienomis siekdavo 24–28 °C. Šilumos rekordas priklauso Varėnai – ten buvo 28,6 °C.

– Ar seniai buvo toks rugsėjis?

– 2005 m. buvo labai šiltas ir sausas rugsėjis. Daugiau nei pusę mėnesio temperatūra dienomis viršydavo 20 °C, o lijo 2–7 dienas per mėnesį. Tikrai buvo labai gražus, saulėtas, šiltas rugsėjis, tačiau sausumos rekordas priklauso ne šiam, o praėjusio amžiaus vidurio rugsėjui. 1949 m. šį mėnesį lijo labai mažai, o kai kuriose vietose ir visai nelijo.

– Ar galima prognozuoti, koks bus šis rugsėjis?

– Pagal dabartinius duomenis ir skaičiavimus, šio rugsėjo vidutinė temperatūra turėtų būti 2–3 laipsniais aukštesnė nei įprastai.

– Sinoptikai žadėjo, kad artimiausias dešimt dienų bus ne mažiau kaip 20 °C.

– Na, visas dešimt dienų visoje Lietuvoje gal taip ir nebus. Vis dėlto gali pasitaikyti dienų, kai temperatūra tekils iki 18–19 °C, tačiau tokiam metų laikui – tai aukšta temperatūra.

– Ar dabar, kai taip šilta, galima sakyti, kad tai jau bobų vasara? Gal jos sulauksime vėliau?

– Kol kas tai tikrosios vasaros tęsinys, ji dar nesibaigė. Kaip minėjau, vidutinė paros temperatūra dar nėra 15 °C. O bobų vasara paprastai būna šiltų ir gražių orų sugrįžimas po vėsaus, darganoto laikotarpio. Liaudyje sakoma, kad tai prasideda trečią dieną po šv. Mykolo arba per šv. Mykolą. Tad dažniausias bobų vasaros laikotarpis – rugsėjo pabaiga ar spalio pradžia.

– Ar pastaruoju metu netrūksta drėgmės? O gal jos net per daug?

– Pakankamai drėgmės davė liepos mėnuo ir pirmoji rugpjūčio pusė. Visi dabar džiaugiamės, kad pagaliau galima atsikvėpti. Nors praėjusį savaitgalį bent pietiniuose rajonuose palijo nemažai.

– Lietuva nėra labai didelė, bet temperatūra, pavyzdžiui, prie jūros, šiaurės Lietuvoje ar pietų Lietuvoje dažnai skirtinga. Kodėl?

– Rytiniai rajonai yra arčiau žemyno, o pajūrį veikia Atlanto, Baltijos įtaka. Būtent pajūryje rugsėjis ilgiau būna šiltas – šiltos dienos ir naktys. O rytiniuose rajonuose vyrauja didesni temperatūrų kontrastai – dienos šiltesnės, o naktys gerokai šaltesnės. Pastaruoju metu Varėnoje, Utenoje temperatūra naktimis krinta iki 5–6 °C, tai jau gana žema temperatūra.

– Vakar ryte buvo vėsu, bet diena įšilo. Rugsėjį rytais būna ir daugiau tokių rūkų, kaip pastaruoju metu?

– Ilgesni rūkai būdingi antrai rugsėjo pusei. Tuomet jie net tik pasidraiko pažeme, bet ir, kaip sakoma, išlipa iš lomų, upių, slėnių, nutįsta ant kelių, lygumose. Tokių rūkų tikrai jau buvo daug, saulė juos ištirpindavo tik apie 10–11 val. Tokių rūkų bus ir artimiausią savaitę, bet saulė juos greitai panaikins.

– Kokie orai laukia artimiausiu metu?

– Šiandien per Lietuvą praslinks daugiau debesų ir kai kur negausiai palis. Didesnė lietaus tikimybė šiauriniuose ir šiaurės rytiniuose rajonuose. Naktį vės, kai kur nutįs rūkai. Naktis bus šaltesnė, apie 8–13 °C.

Rytoj dieną vėl sušils iki 19–24 °C. Šeštadienį ir sekmadienį turėtų būti dar vasariški šilta ir saulėta. Naktimis 11–16 °C, o dienomis 21–26 °C.

Pirmadienį vasariškų orų idilę daugelyje rajonų sujauks debesys ir lietus. Tačiau jo nebus itin daug, o nuo antradienio turėtų sugrįžti sausi orai. Tomis dienomis bus kiek daugiau debesų, tokia temperatūra, kaip savaitgalį, jau nebegrįš. Dienomis bus apie 18–20 °C. Vyraus sausi orai.

– Ar rudenį žaibuoja? Ar tai – pavasario reiškinys?

– Perkūnija yra labiau vasaros reiškinys, susijęs su karščiu. Kai rugsėjai būna karšti, vyrauja aukšta temperatūra, perkūnijos taip pat pasitaiko. Tačiau liaudyje sakoma, kad maždaug po rugsėjo 11 d., šv. Lauryno, ta perkūnija nėra labai skaudi, nepavojinga. Tikėta, kad į žmones ar žemę nebetrenkiama. Išties rugsėjo mėnesį perkūnija yra gerokai retesnė nei vasarą.

Informacija pateikta remiantis Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių