Šimtus avių auginanti šeima: vienintelė sąlyga buvo – jokio žemės ūkio

  • Teksto dydis:

„Dabar gyvename gerus laikus“, – šypsosi buvusi renginių režisierė Raimonda Jusienė, miestą iškeitusi į kaimą ir laisvę.

Moteris pasakoja ieškojusi sodybos ir net nesvajojusi apie ūkį, o dabar šeima augina šimtus avių. Šios šeimos istorija neįprasta dar ir todėl, kad Raimondos vyras Arvidas – tolimojo plaukiojimo kapitonas. Vyras palieka jaukius namus ir ūkį bei skrenda per visą pasaulį, kad ilgus mėnesius plaukiotų po tolimiausias jūras.

Pasak R. ir A. Jusių, jie niekada neplanavo gyventi kaime, o juo labiau ūkininkauti. Jie tik norėjo įsigyti sodybą atokioje vietoje, kad vasaromis galėtų bent trumpam pabėgti iš miesto. Tačiau šiandien visa jų šeima vienkiemyje skaičiuoja jau 14 metus.

„Tokie pirmieji mano vyro žodžiai ir buvo – Raima, bet jokio žemės ūkio“, – su šypsena prisimena Raimonda.

„Mano vienintelė sąlyga buvo – pirksim, bet jokio žemės ūkio, – žmonai antrina Arvidas. – Todėl, kad vaikystėje aš mačiau tą žemės ūkį. Tėvai, nors ir mieste gyveno, visada per kelis plotus turėjo apie hektarą – tai serbentai, tai bulvės, tai mėšlo kratymai. Kai visi važiuodavo maudytis, aš turėdavau važiuoti ten.“

Kalčiausia dėl viso šio reikalo, žinoma, yra Raimonda, juokiasi abu sutuoktiniai. Jokio supratimo apie kaimą ir žemės ūkį neturėjusi klaipėdietė, pasirodo, visą gyvenimą svajojo apie sodybą vienkiemyje ir labai tikėjo savo idėjomis. Tad, nors sprendimas įsigyti sodybą buvo abiejų, tolimesniems veiksmams dirigavo Raimonda.

Vieną dieną, pasitarusi su sūnumi, Raimonda nutarė įsigyti kelias avis ir tikėjosi, kad jos atstos žoliapjovę didelio ploto sodyboje.

„Bagažinėje „Honda Civic“ parsivežėme šešias avis, – juokiasi Raimonda. – Mes galvojome, kad jos tiesiog ganysis, valgys žolę – bus labai romantiška. Po to jau prasidėjo ta linksmoji dalis.“

Laikui bėgant avių daugėjo, o patirtis didėjo. Dabar Jusių šeimos ekologiniame ūkyje jau per 200 avių, kelios melžiamos ožkos su prieaugliu ir 10 beragių mėsinių karvių, šeimininkų šaukiamų vardais.

Daugiau apie Jusių šeimos gyvenimo kasdienybę ir ateities perspektyvas – laidos „Stilius“ reportaže.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių