Šimtmečio dovana ateities Lietuvai – augantys specialistai

  • Teksto dydis:

Kaip galima paskatinti spartesnę inovacijų plėtrą ugdyme? Į šį klausimą atsakymo ieškojo „Maker Faire“ švietimo forumo dalyviai. Užsienio ir Lietuvos specialistai sutarė, kad būtina skatinti vaikus mokytis, tai daryti interaktyviai, o viena iš geriausių priemonių – mikrokompiuteriai. Būtent jais „Kompiuteriukų paramos fondas“ siekia jau šį rudenį aprūpinti visus šalies penktokus.

Žinių ekonomikos forumo ir Techninių erdvių asociacijos organizuojame renginyje dalyvavo švietimo ekspertai ir kūrėjai iš įvairių Europos šalių bei JAV. Vienas iš jų, „Micro:bit Foundation“ Švietimo ir strategijos vadovas Garethas Jamesas. Jis pristatė Didžiosios Britanijos patirtį, kur nuo pernai mikrokompiuteriai dalijami milijonui Didžiosios Britanijos septynmečių. Jo teigimu, vaikų mokymas turi būti smagus, jo metu reikia kurti linksmus dalykus ir tai privalo vykti ne tik mokykloje, bet ir už jos ribų. Nors vaikus galima išmokyti ir mokant nuobodžiai, tačiau tai vyksta ne taip greitai ir efektyviai, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Nustebino išradingumu

G. Jamesas taip pat pateikė moksleivių apklausos duomenis, kurie parodė vaikų nuomonę po bandymų programuoti mikrokompiuteriais. 88 proc. vaikų pasakė, kad programavimas ne toks sunkus, kaip atrodė iš pradžių, 86 proc. moksleivių tvirtino, kad su mikrokompiuteriais mokytis smagiau. Jo teigimu, taip pat žymiai išaugo dalis mergaičių, kurios norėtų ir toliau mokytis programuoti.

Kompiuteriukai bus dovanojami patiems vaikams ir gali būti pritaikomi ne tik technologijų, bet ir dailės, biologijos, chemijos ir kitose pamokose.

Kaip teigia iniciatyvos „Po mikrokompiuterį visiems Lietuvos vaikams“ vadovas Povilas Poderskis, ja siekiama, kad Lietuva būtų geriausių IT talentų šalis pasaulyje. Vienas iš žingsnių – jau šiemet padovanoti visiems šalies penktokams po mikrokompiuterį.

„Kompiuteriukai bus dovanojami patiems vaikams ir gali būti pritaikomi ne tik technologijų, bet ir dailės, biologijos, chemijos ir kitose pamokose. Vaikai juos taip pat galės neštis namo ir ten tęsti savo mokymąsi, – teigia P. Poderskis. – Po bandomojo mikrokompiuterių išdalijimo Alytaus, Kazlų Rūdos, Molėtų, Visagino ir Vilniaus mokykloms, pamatėme, kad vaikai ypač noriai imasi šios veiklos ir labai nustebino savo išradingumu. Programavimo patirties neturintys penktokai ne tik kūrė pagal idėjas, kurias buvome jiems pateikę, bet sugalvojo ir įgyvendino savas. Nudžiugino ir mokytojų įsitraukimas, kurie patys aktyviai mokėsi, dirbo su mokiniais ir tikrai įsitraukė į šią veiklą.“

Prisijungti gali visi

Kaip teigia P. Poderskis, tai yra nevyriausybinė iniciatyva, o visos lėšos telkiamos projekto puslapyje, kuriame galima paremti savo savivaldybę ir privačių rėmėjų įnašais. Vieno kompiuteriuko kaina 12 EUR.

„Prie penktokams skirtų mikrokompiuterių iniciatyvos gali prisijungti visi, kuriems rūpi Lietuvos ir vaikų ateitis: įmonės, bendruomenės ar pavieniai asmenys. Jau dabar pinigus kompiuteriukų pirkimui aukoja įvairūs žmonės ir įmonės. Pavyzdžiui, Simonas Bastys iš „Pixelmator“ komandos padovanojo tiek „Micro:bit’ų“, kiek reikia visiems Varėnos savivaldybės penktokams. „Unity Technologies“ dirbantis Aras Pranckevičius skyrė lėšų, kurių užteks įsigyti 200 mikrokompiuterių. Šiuo metu pradedame aktyviai bendrauti ir su verslu, taigi planuojame, kad artimiausiu metu rėmimas ypač suintensyvės”, – teigia iniciatyvos vadovas.

Daugiau informacijos apie iniciatyvą ir kaip galima prie jos prisidėti rasite čia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių