Siekiama užkirsti kelią rinkimų pažeidėjams

Dėl pažeidimų pirmojo rinkimo turo metu pradėta 13-a ikiteisminių tyrimų. Antrojo rinkimų turo metu siekiama sustiprinti  rinkimų priežiūrą, kad būtų užkirstas kelias galimiems sukčiavimams.

Generalinė prokuratūra pranešė, kad vakar buvo aptarti per pirmąjį rinkimų turą pastebėti piliečių rinkimų teisės pažeidimai, balsų pirkimo ir kiti įtartini atvejai bei pasiūlyti konkretūs pareigūnų veiksmai, kad šį sekmadienį vyksiantis balsavimas būtų sklandžiau organizuotas ir būtų užkirstas kelias galimiems teisės pažeidimams.

Pasitarime dalyvavo prokuratūros, Valstybės saugumo departamento, Policijos departamento ir Vyriausiosios rinkimų komisijos vadovai.

Generalinis prokuroras Algimantas Valantinas priminė, kad per pirmąjį rinkimų turą šalies prokuratūrose buvo gauti 28 pranešimai apie pažeidimus, dėl 13 atvejų buvo pradėti ikiteisminiai tyrimai, iš kurių vienas yra baigtas pagreitinto proceso tvarka (Varėnos apylinkės rajono prokuratūroje). Paskutiniais teritorinių prokuratūrų duomenimis, vienas ikiteisminis tyrimas pradėtas vakar dėl spalio 8 d. galimai vykusio balsų pirkimo Ignalinos rajono apylinkės prokuratūroje.

Anot Policijos generalinio komisaro pavaduotojo S. Skverelio, didžiausias darbo krūvis rinkimų dieną tenka policijai - pareigūnai budi rinkimų apylinkėse, vykdomos kitokios prevencinės akcijos.

S.Skvernelis teigė, kad policija rinkimų dieną turi glaudžiai bendradarbiauti su Valstybės saugumo departamentu, šis bendradarbiavimas turi būti sustiprintas antrojo rinkimų turo metu.

Valstybės saugumo departamento vadovas P. Malakauskas pasiūlė rinkimų dieną daugiau centrinio aparato pareigūnų siųsti į įvairias rinkimų apylinkes, aktyviau į prevencinį darbą įtraukti stebėtojus, kurie su teisėsaugos pareigūnų palaikymu jaučiasi tvirtesni.

Ikiteisminio tyrimo kontrolės skyriaus vyriausiasis prokuroras Z. Burokas atkreipė dėmesį, kad Administracinių teisės pažeidimų kodekse yra 10 taikytinų straipsnių, o Baudžiamajame kodekse - tik 4, tad didesnė dalis pažeidimų patenka į pirmąją grupę. Pasak Z. Buroko, surašyti administracinio teisės pažeidimo protokolą, pavyzdžiui, dėl netinkamai naudojamos agitacinės medžiagos, gali patys komisijų nariai.

Z. Vaigauskas teigė pasitarimo metu gavęs vertingos informacijos ir įsipareigojo dėl galimų problemų informuoti rinkiminių komisijų pirmininkus, taip pat įpareigoti savivaldybes geriau spręsti ūkinius klausimus.


Šiame straipsnyje: rinkimaipažeidimai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių