Geros valios fondui leis laisviau disponuoti finansais

  • Teksto dydis:

 Seimas ketvirtadienį skubos tvarka priėmė pataisas, kurios kompensacijas už žydų religinių bendruomenių turtą valdančiam fondui leis laisviau disponuoti lėšomis.

Už tai per priėmimą balsavo 81 Seimo narys, prieš buvo vienas, susilaikė penki.

Pagal priimtą nuostatą, Geros valios fondas savo išlaikymą galės dengti valstybės gautomis lėšomis. Siūloma nustatyti, kad administravimui skiriama suma negali viršyti 10 proc. metinės piniginės kompensacijos dalies, tvirtinamos kiekvienų metų valstybės biudžete.

Pernai fondas savo išlaikymui panaudojo 125 tūkst. 942 eurus, bet Valstybės kontrolės auditoriai atkreipė dėmesį, kad įstatymas neleidžia fondui iš biudžeto gautomis lėšomis apmokėti administravimo išlaidas.

Pataisos taip pat numato galimybę fondui išmokėtas ir nepanaudotas piniginės kompensacijos lėšas investuoti. Tai darant reikės atsižvelgti į investuotų lėšų saugumą, likvidumą, metinį pelningumą ir t.t.

Seimui priėmus įstatymą dėl kompensacijos žydams už nusavintą turtą, Vyriausybė paskyrė specialų fondą joms valdyti, tačiau paties fondo išlaidoms lėšų nebuvo numatyta. Prieš porą metų Seimas pakeitė įstatymą, kad fondui  išlaikyti būtų leidžiama naudoti lėšas, gautas už bankų palūkanas, tačiau fondo valdybos pirmininkė Faina Kukliansky sakė, kad šių lėšų neužtenka.

Aiškinamajame rašte pateikiami duomenys, kad pernai fondas gavo šiek tiek per 2 tūkst. eurų palūkanų.

Fondas ne kartą yra sulaukęs Valstybės kontrolės auditorių pastabų, kad lėšas panaudoja ir įstatyme nenustatytiems tikslams – administravimo išlaidoms finansuoti. 2012–2015 metais iš viso šiam tikslui panaudota 313 tūkst. 795 eurų, bet kitokių priekaištų neturi.

Pagal 2011 metais priimtą Lietuvos geros valios kompensacijos už žydų religinių bendruomenių nekilnojamąjį turtą įstatymą, per dešimtmetį Lietuva įsipareigojo išmokėti per 37 mln. eurų (128 mln. litų tuometine valiuta) kompensaciją už totalitarinių režimų nusavintą turtą.

Į fondą pervesti pirmieji 869 tūkst. eurų buvo skirti kompensacijoms užsienyje gyvenantiems žydams, pinigai pasiekė 1,5 tūkst, žmonių, taip pat iš Geros valios fondo kas mėnesį išmokos mokamos Antrojo pasaulinio karo metais žydus gelbėjusiems Lietuvos gyventojams.

Per nacistinės Vokietijos okupaciją 1941-1944 metais išžudyta apie 90 proc. iš maždaug 208 tūkst. Lietuvos žydų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių