A. Siaurusevičius: politikams galėjo nepatikti laisvų LRT žurnalistų darbas

  • Teksto dydis:

Lietuvos radijo ir televizijos (LRT) veiklos ir finansiniu skaidrumu susirūpinusiems politikams galėjo nepatikti laisvų visuomeninio transliuotojo žurnalistų darbas, mano LRT generalinis direktorius Audrius Siaurusevičius.

„Tai būtų keista, jeigu žurnalistai neužkliūtų politikams. Mūsų žurnalistai yra laisvi, jie dažnai užduoda nepatogius klausimus. Gal kai kurie susinervino politikai, bet čia jau, kaip sakoma, kitas klausimas“, – trečiadienį Žinių radijui sakė A. Siaurusevičius.

Klausimus LRT Tarybai kelia beveik pusė Seimo narių. 66 parlamentarai prašo informacijos apie darbuotojų atlyginimus, mokamus priedus, LRT vadovų turto deklaravimą ir santykius su prodiuserinėmis kompanijomis. Kreipimąsi pasirašė daugiausia valdančiųjų Valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovai, taip pat keli į opoziciją pasitraukusių socialdemokratų, „tvarkiečių“, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos frakcijų nariai.

Trečiadienį BNS nepavyko susisiekti su prezidentės Dalios Grybauskaitės deleguotu LRT Tarybos pirmininku Žygintu Pečiuliu.

Vienas kreipimosi į Tarybą iniciatorių, Seimo vicepirmininkas „valstietis“ Arvydas Nekrošius BNS sakė, kad parlamentarai nori išsiaiškinti, ar tinkamai leidžiami valstybės pinigai. A.Siaurusevičius tuo abejoja.

„Jeigu būtų norima atsakymų, tai būtų mums ir atsiuntę tuos klausimus. Tačiau kažkodėl tie klausimai pirmiausia atsidūrė BNS“, – sakė LRT vadovas.

LRT tarybos prašoma pateikti informaciją, ar LRT direktorius ir Taryba deklaruoja turtą, viešuosius ir privačius interesus įstatymų nustatyta tvarka, taip pat klausiama, kodėl LRT Tarybos posėdžiai vienu metu tapo uždari.

Visuomeninio transliuotojo taip pat klausiama apie darbuotojų atlyginimus ir priedus, santykius su prodiuserinėmis kompanijomis, kaip vyksta viešieji pirkimai. Prašoma nurodyti, kokios prodiuserinės kompanijos rengia naujojo 2017 metų rudens LRT sezono projektus ir kokiu būdu jos buvo atrinktos.

LRT tarybos prašoma pateikti informaciją, kur visuomenė gali susipažinti su viešųjų pirkimų rezultatais, ar LRT tarybai tvirtinant viešųjų pirkimų rezultatus yra pateikiami duomenys apie nugalėtojus, jų atrankos pagrindimą, sutarties kainą.

A. Siaurusevičius teigė, jog LRT Taryba spręs dėl atsakymo Seimo nariams pagal įstatymus. Pasak jo, dalis atsakymų į parlamentarų klausimus yra ir LRT ataskaitoje už 2016 metus, kurios Seimas kol kas nepatvirtino.

„Viskas pas mus yra skaidru, viskas aprašyta“, – sakė LRT vadovas.

LRT yra valstybės biudžeto lėšomis finansuojama žiniasklaidos grupė Lietuvoje, jungianti tris televizijos kanalus, tris radijo programas ir interneto portalą.

Valstybės asignavimai LRT 2016 metais siekė beveik 33,7 mln. eurų, o šiais metais – 36,5 mln. eurų. Tai yra didžioji dalis nacionalinio transliuotojo biudžeto. Komercinė reklama LRT programose draudžiama nuo 2015 metų sausio, kai LRT tapo finansuojama tik iš valstybės biudžeto.

LRT iš biudžeto skiriamų lėšų dydis kiekvienais metais sudaro užpraeitų metų faktiškai gautų 1,5 procento valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų pajamų iš gyventojų pajamų mokesčio bei 1,3 procento iš akcizo pajamų.

LRT Taryba yra aukščiausioji Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos valdymo institucija, turinti atstovauti visuomenės interesams. Ji sudaroma šešeriems metams iš 12 asmenų – visuomenės, mokslo ir kultūros veikėjų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
''VIKTORKA'' pasakyrų - ''nu ir nafik tokius žurnaliūgas ''

Nusišnekantys iki pažaliavimo

Nusišnekantys iki pažaliavimo portretas
Kai kurie ,,komentatoriai'' iki tiek nusišneka,kad dar tebesvajoja,jog radijas ir televizija sugrįžtų į Sąjūdžio laikus.O paskui ir į sovietmetį.O ,,komentatoriai'',rašinėjantys piktas replikas prieš dabartinę LRT,ne kas kita kaip gandriniai,net tie,įsitaisę pažaliavusio gandro pašonėje Seime ir vykdantys savo žaliagandrio nurodymus.

Com

Com portretas
Esmė:::: ne laisvų LRT žurnalistų darbas, o šių darbų kainos. Ir nepamatuotai švaistomi mokesčių mokėtojų pinigai
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių