J. Olekas: NATO oro policijos misija turi didžiulę simbolinę vertę

  • Teksto dydis:

NATO oro policijos misija turi didžiulę simbolinę vertę, Lietuvos karinių oro pajėgų aviacijos bazėje Šiauliuose sakė krašto apsaugos ministras Juozas Olekas.

„Naudodamasis galimybe norėčiau pabrėžti, kad NATO oro policijos misija Baltijos šalyse nėra tik vienas geriausių pavyzdžių Aljanso įsipareigojimo kolektyvinei gynybai, bet taip pat puikus solidarumo tarp sąjungininkų įrodymas. Nereikia net sakyti, kad nepaisant neginčijamos karinės ir politinės misijos vertės, NATO oro policijos misija turi didžiulę simbolinę vertę. Mūsų regione ši NATO operacija mums reiškia, kad NATO tikrai čia yra“, - trečiadienį per NATO oro policijos misijos pasikeitimo ceremoniją sakė J.Olekas.

Per NATO oro policijos misijos pasikeitimo ceremoniją Portugalijos ir Kanados oro pajėgas oficialiai pakeitė Italijos bei Lenkijos kariai.

Ministras pasveikino keturis mėnesius Baltijos šalių oro erdvę Lietuvoje saugosiančius Italijos ir Lenkijos kontingentus, taip pat dėkojo pastaruosius mėnesius NATO oro policijoje Baltijos šalyse dalyvavusioms Portugalijos ir Kanados pajėgoms.

Pirmą kartą į Lietuvą atvykę italai patruliuos su keturiais naikintuvais „Eurofighter Typhoon“, o juos sustiprins šeštą kartą į Lietuvą atvykę Lenkijos karinių oro pajėgų kariai, misijoje dalyvausiantys su keturiais naikintuvais „MiG-29“.

Aljanso šalys pradėjo siųsti savo karius ir naikintuvus saugoti Baltijos šalių oro erdvę nuo 2004 metų kovo, Lietuvai, Latvijai ir Estijai tapus NATO narėmis.

Iki Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos misiją paprastai vykdydavo keturi naikintuvai iš Šiaulių. Šiemet Lietuvoje naikintuvų padvigubėjo, misija taip pat pradėta vykdyti iš Estijos ir Lenkijos.

Nuo metų pradžios NATO naikintuvai kilo apie 150 kartų atpažinti ir palydėti greta Baltijos šalių skrendančių Rusijos karinių orlaivių. Tai - triskart daugiau nei pernai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių