Senelius parėmė ir vargstantys, ir vaikai

Ekonominės krizės išgąsdinti lietuviai vienišiems seneliams šiemet aukojo kiek mažiau. Per tris savaites 11-oje Lietuvos miestų dalijant sriubą suaukota 16,5 tūkst. Lt, dar 110 tūkst. Lt surinkta iš skambučių trumpaisiais akcijos numeriais.

Įgyvendinta 15 originalių pagalbos akcijų

Per tris savaites 11-oje Lietuvos miestų vykusioje akcijoje dalijant sriubą suaukota 16,5 tūkst. Lt, dar 110 tūkst. Lt surinkta iš skambučių trumpaisiais akcijos numeriais.
Įgyvendinta 15 originalių pagalbos akcijų.

2007 m. „Kalėdinės sriubos“ metu surinkta 20,7 tūkst. Lt, nors akcija vyko tik 9–iuose miestuose, dar 140 tūkst. Lt buvo paaukota trumpaisiais numeriais. Tų lėšų pernai pakako 11-oje miestų vykdomam projektui „Maistas ant ratų“.

Nacionalinę akciją „Kalėdinė sriuba“ organizavo Maltos ordino pagalbos tarnyba (MOPT) bei Lietuvos radijas ir televizija. Organizatoriai šiemet pirmą kartą rinko geriausias labdaros iniciatyvas, skirtas pagelbėti vienišiems ir skurdo prispaustiems seneliams. Per mėnesį projekto-konkurso „Geriausia labdaros idėja“ dalyviai įgyvendino 15 originalių pagalbos akcijų, kurių metu surinko apie 8 tūkst. Lt.

Vis dėlto didžioji dalis lėšų MOPT vykdomoms programoms surinkta tradicinės „Kalėdinės sriubos“ renginiuose.

„Nuoširdžiai dėkoju visiems, prisidėjusiems prie gerumo iniciatyvų – ir ragavusiems sriubos bei aukojusiems, ir skambinusiems, taip pat panorusiems patiems rengti savo pagalbos akcijas. Jie parodė gerą pavyzdį ir prašviesino daugelio savimi negalinčių pasirūpinti senelių būtį“, – sako Maltos ordino ambasadorius Lietuvoje grafas Douglas fon Saurma-Jeltschas, kuriam šiemet LNK televizija ir Savanorių centras įteikė „Pasaulio auksinės širdies“ apdovanojimą – už tai, kad būdamas ne lietuvis rūpinasi mūsų šalies pagyvenusių žmonių padėtimi.

Vargstantys aukojo likimo broliams

Konkurso „Geriausia labdaros idėja“ nugalėtojais buvo pripažintos trys aukų seneliams rinkimo iniciatyvos, jų rengėjams atiteko specialūs prizai su Maltos ordino ženklu.

Originaliausiais paskelbtas Šakių rajono Ilguvos pensionatas – jo darbuotojai ir gyventojai sukvietė vietos valdžios atstovus bei menininkus ir surengė šventę, kurios metu ragino aukoti MOPT globojamiems seneliams. Dosnūs buvo ir svečiai, ir patys pensionato gyventojai, dėl ligos negalintys gyventi savarankiškai.

Kelių dešimčių jaunuolių, vadovaujamų Justino Jaruševičius, surengta šurmulinga labdaros mugė Vilniaus senamiestyje išrinkta pelningiausia konkurso idėja. Prikepę pyragaičių ir išvirę arbatos jaunuoliai Pilies, Didžiojoje bei Vokiečių gatvėse kvietė praeivius vaišintis bei aukoti. Tokiu būdu buvo surinkta daugiau nei 3 tūkst. Lt.

Vilniaus „Ryto“ vidurinės mokyklos 9 klasės moksleiviai su etnokultūros ir istorijos mokytoja Vilma Riaboviene buvo pripažinti aktyviausia labdaros rinkimo grupe. Devintokai patys pirmieji atsiliepė į MOPT ir LRT raginimą įgyvendinti labdaros rinkimo idėjas ir sostinės vaikų darželiuose bei mokyklose 6 kartus rodė spektaklį „Raganos avys“ ir ragino aukoti.

Geradariai nestokojo išradingumo

Kiti konkurso „Geriausia labdaros idėja“ dalyviai, rinkę aukas MOPT globojamiems skurstantiems seneliams: Šiaulių profesinio rengimo centro auklėtiniai išsiskyrė išradingumu – iškepė ilgiausią Lietuvoje, 132 m siekiantį pyragą, vaišino juo senelių globos namų gyventojus; Kaune, J. Naujalio muzikos mokyklos mokiniai surengė klasikinės muzikos labdaros koncertą draugams ir kviestiniams svečiams; viena stambi įmonė per savo šventinį vakarėlį surengė specialų labdaros aukcioną, Akmenės gimnazijos auklėtiniai ruošė Kūčių vakarienę vienišiems miestelio žmonėms, Šiaulių universiteto studentai kvietė į gitarų vakaronę.

Tik iš kalėdinės akcijos finansuojamam projektui „Maistas ant ratų“ kasmet reikia 160 tūkst. Lt., be papildomų išlaidų benzinui. Šiemet surinktų lėšų vargu ar pakaks, kad beveik 300 negalinčių iš namų išeiti vienišų, nepasiturinčių senelių kasdien būtų pristatomas karštas maistas. Iš „Kalėdinės sriubos“ lėšų dalinai įgyvendinamas ir kitas MOPT projektas „Senų žmonių priežiūra namuose“: slaugės savanorės globoja 140 sunkiai sergančių senukų, aprūpina juos slaugos priemonėmis, maisto papildais.
Iš viso šalies miestuose veikia 27 Maltos ordino pagalbos tarnybos grupės, vienijančios 420 savanorių.

Aukoti trumpaisiais numeriais 1418 (2 Lt) ir 1419 (5 Lt) galima iki sausio 1 dienos.


Šiame straipsnyje: kalėdinė sriubalabdaraakcija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių