Seimui pateikta A.Kubiliaus kandidatūra į Premjerus (papildyta)

Prezidentas Valdas Adamkus pristatydamas Seimui Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų lyderio Andriaus Kubiliaus kandidatūrą į Premjerus gyrė politiką už ryžtą jam anksčiau einant premjero pareigas. Tokios pat ryžtingos ir dalykiškos veiklos, V. Adamkaus įsitikinimu, Lietuvai reikia ir šiuo metu.

V.Adamkus: tikiuosi ryžtingų veiksmų

Savo kalboje, šalies vadovas negailėjo pagyrų prieš devynerius metus pirmą kartą Lietuvos premjeru tapusiam A.Kubiliui.

"Tuomet perėmęs vadovavimą Lietuvai, A.Kubilius atsiskleidė kaip ryžtingas politikas, ėmesis vadovauti šaliai ypač sunkiu metu. <...> Ligšiolinė A.Kubiliaus veikla, jo profesinės ir asmeninės savybės leidžia man juo pasitikėti", - kalbėjo V.Adamkus.

Prezidento nuomone, ryžtingų veiksmų Lietuvai reikia ir šiuo metu. "Krizė ar sunkmetis neretai priverčia neatidėliojant imtis ryžtingų veiksmų ir ieškoti naujoviškų sprendimų. Būtent tokių žingsnių iš A.Kubiliaus Vyriausybės tikiuosi kartu su daugybe Lietuvos piliečių“, – sakė V.Adamkus.

Prezidentas nurodė, kad vienas pirmųjų neatidėliotinų naujosios Vyriausybės žingsnių turėtų būti kitų metų biudžeto sudarymas.

„Lietuvos ūkiui teks atremti du iššūkius: išlaikyti valstybės finansų stabilumą ir kartu taikomas priemones susieti su viešojo sektoriaus reformomis“, – tvirtino Prezidentas.

A.Kubilius citavo kitų šalių lyderius

A.Kubilius savo prisistatymo kalboje Seimui citavo užsienio šalių lyderius, kuriuose jie pasisakė, kaip kovoti su ekonomine krize.

"Taip, mes galime. Taip, mes galime įveikti ekonominį sunkmetį, taip mes galime apsivalyti ir išsišluoti, taip, mes galime eiti permainų keliu. Tokius žodžius reikia ne tik pasakyti. Jais reikia ir patiems nuoširdžiai patikėti", - cituodamas išrinktąjį JAV prezidentą Baracką Obamą kalbėjo pretendentas į premjerus.

Netrukus kaip sektiną pavyzdį jis pateikė B.Obamos varžovo Johno McCaino elgesį. Šis politikas po pralaimėtų JAV prezidento rinkimų pakvietė savo rėmėjus ir rinkėjus užmiršti rinkimų kovas ir padėti naujajam JAV prezidentui įveikti ekonominę krizę.

A.Kubilius savo kalboje leido suprasti pritariantis Prancūzijos prezidento Nicolas Sarkozy požiūriui, kad ekonominės krizės akivaizdoje šalies gyventojams valdžia privalo sakyti tiesą.

„Baimė yra pagrindinė grėsmė, kuri šiandien pakibusi virš ekonomikos. Šitą baimę reikia nugalėti. Pasitikėjimą atgauti galima tik vienu keliu – ne meluojant, bet sakant tiesą. Prancūzai trokšta tiesos, jie pasirengę ją išgirsti.

Jei jie pajustų, kad nuo jų kažkas slepiama, pradėtų dar labiau būgštauti. Jei jie bus įsitikinę, kad nuo jų nieko neslepiama, jie patys ras jėgų krizei įveikti. Pasakyti prancūzams tiesą, vadinasi, jiems pasakyti, kad krizė nesibaigė, kad jos pasekmės bus ilgalaikės. Pasakyti prancūzams tiesą, vadinasi, pasakyti jiems tiesą apie finansinę krizę", - cituodamas Prancūzijos lyderį kalbėjo A.Kubilius ir pridūrė, kad lietuviams taip pat reikia sakyti tiesą apie tikrąją šalies ekonominę situaciją.

Portalas primena, kad konservatoriai anksčiau kaltino premjero Gedimino Kirkilo vyriausybę esą ši slėpė tikrąją šalies ekonomikos būklę.

Po savo kalbos A.Kubilius atsakė į parlamentarų klausimus.

Seimas apsispręs per savaitę

Nacionalinis transliuotojas primena, kad galutinį sprendimą parlamentarai dėl A.Kubiliaus kandidatūros turėtų priimti per savaitę.

Kandidatas į Ministrus Pirmininkus žada pradėti susitikinėti su Seimo frakcijomis jau antradienio popietę. Frakcijos Premjero kandidatūrą turi apsvarstyti ne vėliau kaip per 2 darbo dienas.

Ne vėliau kaip per savaitę nuo Ministro Pirmininko kandidatūros pristatymo turi būti surengtas kitas Seimo posėdis, kuriame priimamas sprendimas dėl pateiktos kandidatūros.

Šiame posėdyje pirmiausia išklausomos frakcijų išvados, po to rengiama diskusija, kurios pabaigoje suteikiamas žodis pretendentui. Jis turi galimybę atsakyti į Seimo narių klausimus.

Kandidatui baigus atsakinėti į klausimus, balsuojama, ar pritarti pateiktai Ministro Pirmininko kandidatūrai.

Kandidatas į Premjerus Andrius Kubilius, kuriam gruodį sueis 52-eji, yra diplomuotas fizikas. Pirmą kartą į Seimą išrinktas 1992-aisiais.

Prieš devynerius metus jis jau ėjo Premjero pareigas. Tėvynės sąjungai, kurios narys yra nuo pat partijos įkūrimo, A.Kubilius vadovauja nuo 2003-ųjų.


Šiame straipsnyje: kubiliusAdamkusteikimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių