Seimo Pirmininko Vydo Gedvilo sveikinimo kalba

Tradiciškai kasmet švenčiame itin svarbią mūsų Tautai, mūsų valstybei dieną – Vasario 16-ąją – Lietuvos valstybės atkūrimo dieną. Nepriklausomybės Aktas prieš 95-erius metus paskelbė, kad Lietuva pakilo ir susitelkė prasmingam ir kilniam tikslui – kurti nepriklausomą, savarankišką valstybę.

Dvidešimties Lietuvos šviesuolių pasirašytame akte buvo užkoduotas parlamentarizmas ir demokratija. Nepriklausomybės Aktas įkūnijo ilgaamžį lietuvių tautos siekį – gyventi laisvoje valstybėje, išsaugoti ir puoselėti tautines vertybes – kalbą, kultūrą, tradicijas. Ši data labiausiai susijusi su mūsų, kaip Lietuvos valstybės, piliečių savigarba.

Kasmet keldami trispalvę prisimename ir pagerbiame tolimų laikų istorines asmenybes – 1918-ųjų metų Signatarus, pasirašiusius Lietuvos Nepriklausomybės Aktą, taip pat pokario metų šviesiausias lietuvių tautos asmenybes. Tai jų dėka buvo padėtas kertinis akmuo į mūsų valstybės pamatus.

Esame tauta, kurios nepriklausomybė buvo atimama kelis kartus ir tą netekimą mena mūsų kelios kartos. O tautos sunkūs išgyvenimai, pasipriešinimas ir žmonių žūtys giliai įstrigo mūsų atminty. Kasmet paminėdami šią svarbią dieną mintimis nuklystame į praeitį, su didele pagarba prisimename tuos, kurie kovojo už Nepriklausomybės įtvirtinimą, už Tautos laisvę, už savo vaikų ir vaikaičių geresnę ateitį.

Lietuvoje yra daug vietovių, kurios tiesiogiai susijusios su šia valstybei svarbia data – Vasario 16-ąja. Palanga taip pat gali pelnytai didžiuotis žymiais žmonėmis, kurie daug prisidėjo, kuriant atkurtos Lietuvos valstybės teisinius, kultūrinius, švietimo pamatus po Vasario 16-osios Akto paskelbimo. Čia Palangoje mokėsi Vasario 16-osios Signatarai Steponas Kairys, Antanas Smetona, Jurgis Šaulys, Kazimieras Šaulys. Čia Palangoje gyveno ir kūrė daug iškilių žmonių, o atostogauti atvykdavo žymūs politikos, kultūros veikėjai.

Džiaugiuosi, kad ši istorinė diena švenčiama ne tik sostinėje, bet ir kituose Lietuvos miestuose ir miesteliuose, net ir pačiuose atokiausiuose kaimeliuose, kad ši diena gražų atgarsį randa mūsų širdyse. Švęsdami didingiausią mūsų krašto valstybinę šventę galime didžiuotis jos nuveiktais darbais ir pasiekimais, valstybės pripažinimu ir naryste Europos Sąjungoje.

Nuoširdžiai sveikinu Jus Vasario 16-osios – Lietuvos Nepriklausomybės dienos proga! Šios iškilios ir nepaprastai mums brangios dienos proga! Tai diena, kuri mus įpareigoja branginti ir saugoti Tautos laisvę.

Tegul mūsų Valstybės atkūrimo diena pažadina kiekvieno širdyje įkvėpimą prisidėti prie savo krašto gerovės gerais ir naudingais darbais, o svarbiausia – būti vieningais, susitelkusiais kuriant ir puoselėjant nepriklausomą, stiprią Lietuvos valstybę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių