Seimo pirmininkė I.Degutienė nesutinka pažeidusi Statutą

Seimo pirmininkė Irena Degutienė nesutinka su Etikos ir procedūrų komisijos (EPK) sprendimu, kad ji pažeidė Seimo statutą teikdama pakartotinį balsavimą dėl Konstitucijos pataisos, kuria norėta šeimą tiesiogiai susieti su santuoka.

Taip pat Seimo pirmininkė sako neetiškai pasielgus pačią EPK, nes, nors buvo svarstomi jos veiksmai, kvietimo į posėdį I.Degutienė tvirtina negavusi.

„Aš esu labai nustebinta pirmiausia tuo, kad mane šiandien svarstė EPK, nes pati EPK pažeidė etiką ir savo nuostatas, jie turėjo informuoti mane ir mano patarėjus, ir paprastai patarėjas teisės klausimais dalyvauja EPK posėdžiuose, apie tai aš nežinojau“, - žurnalistams Seime sakė I.Degutienė.

„Antras dalykas, taip, kaip jie argumentuoja apie pažeidimą, kaip tik Statuto straipsnis rašo, kad Seimo pirmininkas turi teisę pareikalauti pakartotinio balsavimo, tą aš ir padariau, tai nežinau, ką čia kur pažeidžiau“, - su konstatuotu pažeidimu nesutiko Seimo pirmininkė.

Seimo EPK trečiadienį priėmė sprendimą, jog teikdama pakartotinai balsuoti dėl Konstitucijos pataisos parlamento vadovė konservatorė I.Degutienė padarė statutinį pažeidimą. Toks EPK sprendimas priimtas vienbalsiai, tik susilaikius konservatorei Rūtai Rutkelytei.

Pirminiame sprendimo projekte numatyta pažeidimo nefiksuoti, bet užprotestavo „tvarkietis“ Egidijus Klumbys, teigdamas, jog nesilaikyta Seimo statute numatytų aplinkybių, kurios leidžia skelbti pakartotinį balsavimą.

Posėdžiui pirmininkavusi Seimo pirmininkė birželį balsuojant dėl Konstitucijos pataisos leido balsuoti pakartotinai, kai to paprašė Krikščionių partijos frakcijos seniūnas Vidmantas Žiemelis, teigdamas, jog jam nesuveikė balsavimo pultas. Parlamento vadovė tuomet paskelbė pakartotinį balsavimą, tačiau pataisos priėmimui vis tiek pritrūko vieno balso.

Seimo statutas numato, kad balsavimą galima pakartoti, jeigu kilo abejonių dėl balsų skaičiavimo tikslumo ir jeigu to reikalauja Seimo pirmininkas, posėdžio pirmininkas arba ne mažiau kaip 5 posėdyje dalyvaujantys Seimo nariai. Sprendimą pakartoti balsavimą priima posėdžio pirmininkas.

„Nebuvo penkių V.Žiemelį paremiančių balsų, todėl padarytas statutinis pažeidimas“, - po trumpos diskusijos reziumavo EPK pirmininkas Algimantas Salamakinas, ir tokiam sprendimui pritarta.

Seimas birželį balsavo dėl Konstitucijos pataisos, kuria buvo siūlyta įtvirtinti, kad šeima kyla iš santuokos, taip pat iš motinystės ir tėvystės. Per pirmąjį priėmimą už Konstitucijos pataisą balsavo 93 Seimo nariai, prieš buvo 16, 13 parlamentarų susilaikė. Tam, kad pataisai būtų pritarta, reikėjo ne mažiau kaip 94 Seimo narių balsų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

mama

mama portretas
juk ji pone kaip gali ka nors pazeisti ji ir Ziobiene biciules, vieno lygio bokstai viskas tik uz pinigus

to

to portretas
ar ir tu venckienes pakalike?

apaštalas

apaštalas portretas
To nebuvo ir nebus,kad konservas pripažintų kaltę,akis išdraskys,užsiklyks iki užspringimo,kaip su Mažeikiais,dabar ta tema gali kankint žodžio neišpeši,arba galima atsakyti kubiliškai,ką čia beprisimint,tokia jų moralė.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių