Seimo pirmininkė: formuojant koaliciją buvo padaryta klaidų

Seimo pirmininkė Irena Degutienė, antradienį įvertinusi parlamento metų darbą, pripažino, kad po rinkimų formuojant valdančiąją koaliciją buvo padaryta klaidų.

Tačiau sakydama, jog formuojant koaliciją reikėjo ieškoti „didesnio supratimo ir daugiau partnerių", sako ir tai, jog tauta nebūtų supratusi, jei į koaliciją nebūtų pakviesta antrą vietą pagal mandatų skaičių rinkimuose užėmusi Tautos prisikėlimo partija (TTP), dėl kurios skilimų ir susvyravo valdančioji dauguma.

„Dabar retrospektyvoje galima pasakyti, kad buvo padaryta klaida, kad galbūt reikėjo iš karto ieškoti didesnio supratimo ir kitų partnerių, bet aš noriu pabrėžti, kad suklydus reikia ir pripažinti padarytas klaidas", - žurnalistams sakė I.Degutienė, pridūrusi jog tai yra jos asmeninė, o ne partijos ar frakcijos nuomonė.

Sakydama, jog nuo Aukščiausios Tarybos - Atkuriamojo Seimo parlamentas vis prastėja, ji leido suprasti, jog parlamento senbuvių požiūryje į darbą - daugiau atsakomybės.

"Kaip pirmokui su gimnazistu susikalbėti sunku, taip ir Seimo nariams, kurie pirmamečiai ir kurie penktą kadenciją, požiūris į pareigas, darbą ir suvokimą yra skirtingas", - sakė I.Degutienė.

Tačiau, pasak Seimo vadovės, sau atstovus į parlamentą renka tauta, tad ignoruoti jos valios negalima. "Kaip atrodytų ir kaip visuomenė reaguotų, jei mūsų frakcija, TS-LKD, kuri buvo gavusi didžiausią žmonių pasitikėjimą, į koaliciją būtų pakvietusi frakcijas, kurios gavo mažiausią pasitikėjimą", - sakė I.Degutienė.

"Dėl to buvo pakviesta TPP, ji pagal dydį Seime buvo antra frakcija, kuri gavo daugiausiai tautos mandatų. Kiekvienas Lietuvos pilietis atsakingas už tai, kokie žmonės Seime, kas jie tokie, kaip jie dirba, atlieka savo pareigas. Kada artėja rinkimai ir visuomenėj nuostata, kad nuo manęs niekas nepriklauso, reikia pasakyti, kad nuo kiekvieno piliečio Lietuvoj priklauso, kokia bus valdžia", - sakė I.Degutienė.

Ji taip pat užsiminė, jog po kitų rinkimų daugiausiai mandatų gavusi politinė partija turėtų "išsamiau vertinti situaciją ir galimybes, ką kviesti į koaliciją ir su kuo galima dirbti, o su kuo gali įtarti, kad darbo vaisiai nebus labai naudingi".

Centro-dešiniųjų arba Permainų koalicija buvo suformuota po pernai spalį vykusių Seimo rinkimų, po kurių iš valdžios buvo priversti pasitraukti socialdemokratai. Apie pavojų koalicijos stabilumui imta kalbėti, kai suskilo Arūno Valinsko vadovaujamos Tautos prisikėlimo partijos frakcija Seime.

Dabartinė Permainų koalicija, kurią sudaro TS-LKD, Liberalų sąjūdis, LiCS ir Prisikėlimo partija Seime turi 72 balsus iš 141.


Šiame straipsnyje: koalicijakoalicijos formavimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių