Seimo narys V.Matuzas įtariamas korupcine veikla (papildyta)

Generalinis prokuroras prašo Seimo panaikinti parlamentaro Vito Matuzo teisinę neliečiamybę tiriant bylą dėl piktnaudžiavimo tarnyba.

Įtariamas sukčiavimu

Ketvirtadienį Generalinė prokuratūra pranešė, kad jos vadovas Darius Valys kreipėsi į Seimą, prašydamas leisti patraukti baudžiamojon atsakomybėn Seimo valdančiosios Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narį Vitą Matuzą, jį suimti ir kitaip suvaržyti jo laisvę.

„Seimo narys įtariamas sukčiavimu, piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi ir dokumentų klastojimu pagal Baudžiamojo kodekso atitinkamus straipsnius“, - teigiama prokuratūros pranešime.

„Ikiteisminio tyrimo metu gauti duomenys leidžia pagrįstai manyti, kad V.Matuzas, būdamas Seimo narys ir žinodamas, kad jam draudžiama bet kokia forma užsiimti verslu, komercija ar kitokia privačia veikla, kuria siekiama pelno, organizavo bendrovės „Panevėžio energija“ vadovaujančių ir atsakingų darbuotojų piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi, sudarant išskirtines sąlygas „ŽilVyčio kooperatinei bendrovei“ neteisėtu būdu laimėti „Panevėžio energijos“ 2010–2011 metais organizuotus keturis biokuro viešuosius pirkimus, kurių bendra vertė siekia 17 mln. 503 tūkst. 40 litų (be PVM)“, - pranešė Generalinė prokuratūra.

Galėjo piktnaudžiauti tarnyba

Taip pat įtariama, kad tuo pačiu laikotarpiu šis Seimo narys organizavo valstybinės įmonės „Panevėžio miškų urėdija“ urėdo ir viešųjų pirkimų komisijos piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi, sudarant išskirtines sąlygas žemės ūkio kooperatyvui „Dobilas“ neteisėtu būdu laimėti dar vieną – miško valymo ūkinių paslaugų – pirkimo konkursą, kurio vertė siekė 63 tūkst. 265 litus.

„Surinktoje medžiagoje yra pakankamas pagrindas įtarti, kad V.Matuzas organizavo bendrovės „ŽilVytis“ atstovaujančių asmenų veiksmus, 2011 metais apgaule gaunant Europos Sąjungos struktūrinio fondo ir Lietuvos valstybės biudžeto paramos lėšas - iš viso 680 tūkst. litų“ - teigiama prokurorų pranešime.

Be to, įtariama, kad šis Seimo TS-LKD frakcijos narys galėjo organizuoti Nacionalinės žemės tarnybos Panevėžio žemėtvarkos skyriaus vedėjos piktnaudžiavimą tarnyba, sudarant išskirtines sąlygas nesilaikant teisės aktų reikalavimų pernai „ŽilVyčio kooperatinei bendrovei“ išsinuomoti 73 valstybinės žemės ūkio paskirties sklypus Panevėžio rajone.

„Įtariama, kad dalyvaudamas „Panevėžio miškų urėdijos“ organizuojamose profesionaliose medžioklėse, V.Matuzas piktnaudžiavo Seimo nario tarnybine padėtimi nemokėdamas už jas privalomų mokesčių bei klastojo dokumentus apie sumedžiotus žvėris ir sumokėtus mokesčius“, - pabrėžė prokurorai.

Dauguma įtariamųjų pripažįsta kaltę

„Įvertinus tai, kad organizuodamas aukščiau nurodytas veikas V.Matuzas galimai naudojosi savo kaip Seimo nario padėtimi, įtaka kitiems valstybės tarnautojams bei asmenims, nurodytomis veikomis siekė tiesioginės ir netiesioginės asmeninės naudos sau ir savo šeimai, bei kitiems asmenims, tokie jo veiksmai tuo pačiu kvalifikuotini kaip piktnaudžiavimas tarnybine – Seimo nario – padėtimi, sukėlęs didelę žalą valstybei ir jos institucijoms“, - rašoma pranešime.

Ikiteisminį tyrimą Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai pradėjo pernai lapkričio 4 dieną. Atliekant šį ikiteisminį tyrimą pranešimai apie įtarimus iš viso buvo įteikti 22 asmenims, tarp jų ir vienam juridiniam asmeniui. „Dauguma įtariamųjų pripažįsta savo kaltę visiškai arba iš dalies ir duoda išsamius parodymus apie nusikalstamų veikų padarymo aplinkybes“, - pažymėjo prokurorai.

Atsižvelgdami į išdėstytą informaciją prokurorai prašo Seimo panaikinti V.Matuzo teisinę neliečiamybę.

Svarstys, ar stabdyti narystę partijoje

Seimo nario žmonai Danutei Matuzienei šioje byloje jau yra pareikšti įtarimai dėl piktnaudžiavimo tarnyba.

Praėjusių metų gruodį D.Matuzienė buvo sulaikyta dviem paroms, vėliau ji buvo paleista už 40 tūkst. litų užstatą, jai buvo skirtas namų areštas, po to pakeistas į rašytinį pasižadėjimą neišvykti.

V.Matuzas anksčiau yra teigęs tikįs sulaikytos žmonos nekaltumu. Jis taip pat tvirtino savo veikloje irgi nematąs jokių nusikaltimo požymių. „Detaliai su generalinio prokuroro kreipimusi dar nesusipažinau, dėl to plačiau jį komentuoti būtų sunku. Tačiau galiu patikinti, kad jokiais savo veiksmais nesu pažeidęs jokių teisės aktų ir nesu kaltas, dėl to, kuo esu įtariamas“, - pareiškė Seimo narys.

Jis teigė esąs pasirengęs tą įrodyti teisme ir atsakyti į visus teisėsaugos klausimus.

„Ar sustabdyti narystę partijoje ir frakcijoje, nuspręsiu artimiausiu metu, susipažinęs su visais man metamais kaltinimais ir pasitaręs su teisininkais bei kolegomis“, - pridūrė V.Matuzas.

Kai kurie TS-LKD vadovai jau pareiškė, kad paprastai tokiais atvejais, kai generalinis prokuroras priima sprendimą kreiptis į Seimą dėl parlamentaro teisinės neliečiamybės panaikinimo, politiko narystė partijoje yra sustabdoma.

Manau, kad ant manęs, mano šeimos ir kitų žinomų partijos narių šešėlis metamas neatsitiktinai. Juk artėja rinkimai ir norint sukompromituoti partiją tinka bet kokie metodai. Tarp jų – ir melas, šmeižtas bei nepagrįsti įtarimai. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

tuo

tuo portretas
tuo norima pasakyt, kad likę 140 DAR neįtariami?

Įdomu

Įdomu portretas
Ar kada nors kas bent atsiprašys tautos už tuos 22 skriaudų, melo, apgaulės ir totalios nevilties metų? Už sugriautą pramonę, išvogtą, išparduotą ir išgrobstytą Lietuvą? Žmonių, kurie buvo apvogti, apiplėšti, apgauti, išprievartauti, parduoti vergijon, nuskurdinti, kurių tėvai ar seneliai buvo banditų nugalabyti (galabijami ir dabar) dėl kelių litų... Ar kas atsiprašys pensininkų, šventai tikėjusių nepriklausomybe ir laisva Lietuva, o dabar pasmerktų maitintis nukainuotomis atliekomis? Ar atsiprašys paniekintų, netekusių darbo, praradusių viso gyvenimo santaupas, priverstų kapstytis šiukšlynuose, arba bent giminių tų, kurie iš nevilties užsinėrė kilpą ant kaklo? Ar kas atsiprašys emigrantų, priverstų bėgti iš TĖVYNĖS - nuo tos lagerinės zekų "demokratijos"? Emigracija 2001 - 2011 pasiekė neregetus mastus. Kas antras išvykęs patvirtins, kad bėgo, pirmiausiai, iš landsberginės-adamkinės-brazauskinės švonderių valstybės, kurioje, nepriklausant nomenklatūros klanui, normaliai prasigyventi - jokių prošvaisčių... Šitoje valstybėje viskas daroma tik turtingųjų ir savos "chebros" klanams.

Viešpatrie

Viešpatrie portretas
Kokie susikompromitavę seimūnai , vagys , klastotojai, svetimo turto švaistytojai , korupcinių gaujų organizatoriai , vien tiktai apie tai tegirdime visą besitesiančią sesiją , ne darbą dirba , o nusikaltimus organizuoja.Vien svarstymai, imuniteto atėmimai ir panašiai . Tai kaip gyventi Lietuvoje ???
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių