Seimo nariai dėl medikų darbo sąlygų kreipiasi į KT

Grupė Seimo narių kreipiasi į Konstitucinį Teismą (KT) dėl Vyriausybės nutarimo, suvienodinančio medikų darbo laiką, tuo tarpu gydytojai prakalbo apie galimą pasiruošimą streikui.

Vyriausybės sprendimas pažeidžia medikų teises?

„Mes, grupė Seimo narių, surinkome reikiamą Seimo narių parašų skaičių kreiptis į KT dėl šio nutarimo atitikimo Konstitucijai. Mes manome, kad toks nepamatuotas vienpusis sprendimas, kurį priėmė Vyriausybė, pažeidžia medikų teisę į sveikas ir saugias darbo sąlygas, ką garantuoja Konstitucijos 48 straipsnis", - pirmadienį spaudos konferencijoje sakė socialdemokratas Juozas Olekas.

Pagal Vyriausybės nutarimą, nuo spalio 1-osios suvienodinta sveikatos priežiūros darbuotojų darbo trukmė - visi turi dirbti po 38 val. per savaitę. Medikų profsąjungos nepatenkintos tokiu sprendimu ir tvirtina, jog jis priimtas neatsižvelgiant į darbo krūvį, pavojaus ar rizikos laipsnį.

„Šiuo metu dar labiau apsunkinti medikų darbo sąlygas yra iš tikrųjų labai didelė skriauda ne tik medikams, kurie dirba ypatingos sąlygom, bet gyventojams, medikų pacientams, ir visai sveikatos apsaugos sistemos raidai", - sakė J.Olekas.

Medikai prakalbo apie streikus

Spaudos konferencijoje dalyvavęs Lietuvos gydytojų sąjungos prezidentas Liutauras Labanauskas užsimena, jog finansavimu sveikatos apsaugos sistemai bei atlyginimų mažinimui besipriešinantys medikai neatmeta streiko galimybės.

„Medikai tik pradeda šią mintį ugdyti, mes atlikome apklausą per visus savo skyrius, medikai yra pasipiktinę savo situacija. Mes pabrėžiame, kiek bebuvo piketų, mes nedalyvavom, nes manom, kad civilizuotai reikia spręsti klausimus, bet kai mes gavome atsakymą iš Vyriausybės, kuris mums viską pasakė - jūsų teisė išakyti savo nuomonę, bet planas bus vykdomas, mes akcijų neatsisakom", - sakė L.Labanauskas.

„Apklausa yra atlikta, pagal Lietuvos įstatymus yra gana ilgas pasiruošimo laikas, mes kreipsimės ir į kitas profesines sąjungas, jei jos mus parems, pradėsime ruoštis akcijoms. Streiko motyvas - ne politinis, o ekonominis. Kalbama apie atlyginimų mažinimo neteisėtumą, mes galvojame, kad jie sumažinti neteisėtai", - tęsė medikų atstovas.

L.Labanauskas tvirtino, jog vidutinis medikų atlyginimas iki mažinimų praėjusiais metais iki mokesčių siekė 3 tūkst. litų, jau sumažintas 20 proc., o patvirtinus Vyriausybės teikiamą PSDF biudžetą, jo teigimu, algas teks kirpti dar 25 proc.

A.Čaplikas: politika yra politika

Tuo metu sveikatos apsaugos ministras liberalcentristas Algis Čaplikas pirmadienį žurnalistams sakė dar tiksliai nežinantis situacijos ir keliamų reikalavimų.

„Kiek supratau dalyvauja socialdemokratai šitoje spaudos konferencijoje. Politika yra politika. Dėl darbo laiko ir atostogų trukmės esu ne kartą sakęs, kad arti 70 proc. gydytojų ir medicinos personalo mes pagerinome darbo ir atostogų laiką. Didžiajai daliai atostogas prailginome viena diena ir sutrumpinome darbo laiką", - kalbėjo A.Čaplikas.

Jis pabrėžė, kad SAM ir medikų dialogas nuolat vyksta ir užsiminė, kad mažėjant finansavimui „norint kitais metais susitvarkyti, matyt, visiems reikės vertinti realią situaciją".

„Atlyginimai mažėja biudžetiniams darbuotojams: mokytojams, policininkams, tai tokiu atveju, matyt, reikės ieškoti išeičių. Aš tik primenu, kad nei ministras, nei Vyriausybė nenustato mediko atlyginimo dydžio. Tai yra darbuotojo susitarimas su darbdaviu. Be abejo, taupyti reikės, biudžetas yra mažesnis 300 mln. litų", - sakė SAM vadovas, paklaustas, ar medikų atlyginimai ateityje mažės.

Ministras tikisi tokių pat paslaugų kaip dabar

Pasak jo, „protingai" naudojant 2010 metais sveikatos apsaugos planuojamas sistemai skirti lėšas gyventojams bus galima teikti tokio pat lygio paslaugas kaip ir šiuo metu.

Nuo spalio 1-osios įsigaliojusiu Vyriausybės nutarimu, kuri grupė Seimo narių skundžia KT, daliai medikų darbo laikas sutrumpėjo, tačiau maždaug 30 proc. sveikatos priežiūros specialistų savaitinė darbo trukmė pailgėjo. Medikai tvirtina, jog dėl to labiausiai nukenčia iki šiol 30 valandų darbo savaitę turėję teismo medicinos ekspertai ir radiologai, 33 darbo valandas per savaitę dirbę odontologai ir poliklinikų konsultantai.

Vyriausybė nutarė ne tik suvienodinti darbo laiko trukmę iki 38 val. per savaitę, bet nuo birželio iki 36 kalendorinių dienų per metus suvienodino ir atostogas visoms be išimties sveikatos priežiūros darbuotojų grupėms.

Iki tol savaitinė darbo laiko trukmė medikams svyravo nuo 30 iki 39 val., o atostogos - nuo 35 iki 42 dienų.


Šiame straipsnyje: medikų darbo sąlygos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių